Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kuplat ovat vaarallisia, puhkotaan niitä

Juttelin vastikään opiskelijoiden kanssa lehden tekemisestä. Keskustelijat olivat reiluja parikymppisiä. Kysyin samalla heidän lukutottumuksistaan. Kävi selväksi, että uutisia ja juttuja kyllä luetaan. Moni tukeutuu valtiolliseen verovaroin rahoitettuun toimijaan ja iltapäivälehtiin, koska niistä ei tarvitse erikseen maksaa. Samasta syystä myös kaupunkilehti oli koko joukolle tuttu.

Moni mainitsi uutiskanavaksi sosiaalisen median. Laajalta kentältä löytyy eri mediatoimijoiden tekemiä sisältöjä, kavereiden jakoja sekä algoritmien suosittelemaa sisältöä. Alustojen suositukset perustuvat käyttäjän aiempaan toimintaan internetissä. Älykkäät alustat pyrkivät tarjoamaan sisältöä, jota käyttäjä haluaa lukea ja nähdä.

Samaa periaatetta käyttävät muiden muassa hakukonejätti Google ja suoratoistopioneeri Netflix. Vähitellen hakutulosten ja suositusten kirjo kapenee, sillä alustat haluavat jatkuvasti ennen kaikkea miellyttää ja tarjota sisältöä, jota uskoo käyttäjän haluavan nähdä.

Vaikka seuraajia olisi tuhansia, kaikki eivät tiedä, kuka olet.

Elokuvasuosituksissa tai tahranpoisto-ohjeiden ja uuden kodinkoneen hakemisessa algoritmin toiminta ei ole kovin vaarallista, mutta kun sama käy verkkoon painottuvalle elinpiirille ja siellä vastaan tuleville mielipiteille, alkaa todellisuus vääristyä.

Kuplat ovat vaarallisia, on kyse sitten taloudesta, mielipiteistä tai elinpiiristä. Ne hämärtävät todellisuutta: vahvistavat ja sumentavat väärissä paikoissa. Pahimmillaan seurauksena voi olla sotia.

Kun omissa ympyröissä näkemyksille satelee peukkuja ja varauksetonta tukea, syntyy kuva, että edustaa suurenkin joukon mielipidettä. Yleensä seurauksena on vääristynyt kuva omasta erinomaisuudestaan tai pyrkimys politiikkaan. Joskus molemmat.

Joskus syntyy noloja tilanteita, kun kuplan ulkopuolella suosio ja kannatus asettuvat mittakaavaan. Vaikka seuraajia olisi tuhansia, kaikki eivät tiedä, kuka olet eikä heitä ehkä edes kiinnosta.

Kuplia voi puhkoa esimerkiksi lehtiä lukemalla. Silloin altistuu erilaisille näkökulmille ja uutisille. Parhaiten kuplat puhkeavat, kun tarttuu sellaisiin, jotka eivät ole minkään aatteen tai ammatin julkaisuja.