Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Jyväskylän keskustaan kaivataan elämää

Kysyimme pari viikkoa sitten lehden katugallupissa, mitä ihmiset kaipaavat Jyväskylän keskustaan. Lehdessä julkaistun kyselyn vastauksissa haluttiin muun muassa väljyyttä, lisää palveluja ja putiikkeja sekä selkänojallisia istuimia.

Keskustelu jatkui vilkkaana verkossa. Siellä keskustaan halutaan esimerkiksi katusoittajia, teatteriesityksiä, tyhjiä roskiksia sekä parempaa kunnossapitoa ja siivoamista. Myös penkkejä, vessoja ja putiikkeja kaivataan.

Kysyntää tuntuu olevan myös rennolle tanssiravintolalle ”aikuiseen makuun” eli yli 40-vuotiaille, mieluiten yli 45-vuotiaille.

Matkailijat ja kaupungissa kävijät haluavat nähdä keskustan.

Toria toivotaan keskemmälle ja sehän onkin siirtymässä, kun Kirkkopuiston pysäköintitalo valmistuu. Joku toivoo myös kauppakeskuksiin muuttaneita liikkeitä takaisin keskustaan.

Keskustan ulkopuolella sijaitsevat kauppakeskukset nähdään usein ydinkeskusten kilpailijoiksi. Keskustan ulkopuolella vuokrataso on usein edullisempi ja pysäköinti ilmaista. Se houkuttelee sekä liikkeitä että asiakkaita.

Kaupungin tuorein kauppakeskus Seppälässä on viihtyisä, mutta viihtyisyys loppuu liukuoviin. Ulkopuolella Seppälän alue on leimallisesti yritysalue kirjavine halleineen. Seppälän ympäristö ei esimerkiksi houkuttele käveleskelemään ja viettämään aikaa. Siksi keskustan pitäisi helposti pystyä laittamaan kauppakeskuksille kampoihin keskinäisessä kisassa.

Kaupungin keskusta on aina paikka, jonka matkailijat ja kaupungissa kävijät haluavat nähdä. Sen jättämä kuva edustaa koko kaupunkia, ja siksi keskustan kehittäminen on tärkeää.

Lutakon satamaa on onnistuneesti kehitetty järvenrantakaupunki Jyväskylän käyntikortiksi. Satama toimii hyvin kausikäyntikorttina ja kiireapulaisena toukokuusta syyskuun loppuun, kun väkeä on paljon ulkona liikkeellä. Se ei kuitenkaan korvaa keskustan merkitystä.

Ihmisten keskustaan kaipaamat asiat eivät lopulta ole isoja, kun puhutaan penkeistä, paremmasta kunnossapidosta ja vessoista. Vastauksista voi tulkita, että isot asiat ovat kunnossa.

Eräs kommentoija kiteyttää asian yhteen sanaan: Keskustaan kaivataan elämää.