Wilmasta on tullut vuosien saatossa käsite ja synonyymi koulujen ja kotien väliselle viestinnälle. Wilmasta huoltajat muun muassa näkevät lapsen lukujärjestyksen, voivat ilmoittaa lapsen poissaoloista ja tarkastaa tulevien kokeiden ajankohtia sekä menneiden arvosanoja, mutta ennen kaikkea siellä kulkevat viestit kodin ja koulun välillä.
Wilma-viestit ovatkin tehokkaita. Kun puhelin ilmoittaa, että olet saanut lastasi koskevan viestin, se tulee luettua.
Vuonna 2024 kaikissa Jyväskylän kouluissa käyttöön otetaan DigiOne, joka korvaa muun muassa tutun Wilman.
DigiOnen luvataan sujuvoittavan kodin ja koulun välistä viestintää entisestään. Alustan viestinnän sujuvuutta kehutaan vertaamalla sitä yleisesti käytettyyn älypuhelimen pikaviestisovellus WhatsAppiin. Nykyinen Wilma-viestintä muistuttaa enemmänkin sähköpostin lähettämistä.
Varhaiskasvatuksessa eletään tekstiviesti- ja tulosteaikaa.
DigiOnen uskotaan säästävän arjessa opettajien aikaa kirjaamisissa ja kirjautumisissa sekä helpottavan viestintää.
Sujuvampi viestintä ei saa tarkoittaa sitä, että opettajien säästynyt aika kuluu viestisumien purkamiseen. Paukkuja on säästettävä opetustyöhön.
Kun DigiOne saadaan kouluissa käyttöön, on se syytä viipymättä taivuttaa myös varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Tällaisia ajatuksia onkin jo olemassa.
Koulujen ja kotien välillä viestit ovat pienestä kankeudesta huolimatta kuitenkin kulkeneet, mutta varhaiskasvatuksessa eletään edelleen tekstiviesti- ja tulosteaikaa.
Varhaiskasvatusaikojen ilmoittamiseen täytyy joka kerta erikseen tunnistautua. Tunnistautumiseen taas tarvitaan joko operaattorin kanssa tehty mobiilivarmenne tai pankkitunnukset. Esimerkiksi kännykällä maksaminen on helpompaa, kuin hoitoaikojen varaaminen.
Tunnistautumisen takana ovat myös päiväkoteja koskevat tiedotteet. Saapuneista tiedotteista ei tule sähköistä ilmoitusta, joten arjessa niiden tarkastaminen usein unohtuu.
Ehkä juuri siksi tiedotteita edelleen tulostetaan ja annetaan mukaan. Parempi niin, ettei tärkeät viestit jää kokonaan huomaamatta.