Mopoileva nuoriso on ottanut tavaksi järjestää kokoontumisia, joita kutsutaan mopomiiteiksi. Ne herättävät vanhemmissa huolta ja harmitusta ja myös ärsytystä. Varoituksen sana lukijoille, en tässä kirjoituksessa syyllistä mopoilijoita, vaan meitä aikuisia.
Taustoitan tätä näkökulmaa jo niinkin kaukaa kuin lainvalmistelusta. Näyttää nykyisin siltä, että kun uusia lakeja säädetään, liittyy niihin näkökulma yksilön omasta vastuusta. Erityisesti kun puhutaan nuorista, on tämä ajattelutapa ongelmallinen.
Meneillään oleva ajokorttilain uudistus on tästä hyvä esimerkki. Aiemman uudistuksen jälkeen on 17-vuotiaille myönnetty ajokortteja paljon enemmän kuin ennen. Ja kuinka ollakaan, uutisia nuorten aiheuttamista vakavista kolareista on saatu lukea usein.
Vanhemmat, teillä on vastuu alle 18-vuotiaista lapsistanne.
Asiantuntijoiden mukaan nuorten aivot eivät ole vielä kehittyneet riittävästi, jotta järkevä ajattelutapa ohjaisi toimintaa. Välitön positiivinen palaute kavereilta on tärkeämpää kuin turvallinen toimintatapa ja asenne. Tämä näkyy erityisesti liikennekäyttäytymisessä. Tästä teemasta voi lukea Poliisi.fi-sivustolta löytyvästä blogikirjoituksesta ”Nuorten vastuu elämästään lisääntyy – onko näin oikein liikenteessä?”
Lisäksi on tärkeä ymmärtää, että me vanhemmat näytämme esimerkkiä lapsillemme. Poliisin työssä näkyy usein vanhempien asennoituminen. Kun poliisi vie lapsen kotiin, myös vanhemmat usein syyllistävät poliisia. Poliisi on jotenkin toiminut väärin, kun oma lapsi on joutunut poliisiauton kyytiin. Näinhän sen on oltava! Nuorten käytös on joskus myös aggressiivista ja täysin epäasiallista poliisia kohtaan.
Lainaus poliisin tiedotteesta: Jyväskylässä oli lauantaina 14.5.2022 eri paikkoihin siirtyvä useiden satojen osallistujien mopomiitti, jossa oli mukana myös aikuisia autoilla. Mukana oli myös päihtyneitä nuoria. Yleisön joukossa keulittiin kovalla nopeudella ja ammuttiin ilotulitteita, sekä kiihdytettiin sivullisten ajoneuvojen seassa. Poliisin läsnäoloon suhtauduttiin uhmakkaasti ja poliisiauton kulkua pyrittiin estämään.
Vanhemmat, teillä on vastuu alle 18-vuotiaista lapsistanne. Keskustelkaa heidän menemisistään ja ajoneuvoistaan ja puuttukaa kulkupelien virityksiin sekä vääriin asenteisiin.
Mopomiitit voidaan järjestää turvallisesti. Tähän tarvitaan kuitenkin meidän aikuisten apua. Turvallinen mopomiitti on aina yleisötilaisuus, josta tulee tehdä kokoontumislain mukainen yleisötilaisuusilmoitus. Sen liitteiksi on laadittava erilaisia suunnitelmia, joita nuoret eivät itse osaa tehdä.
Me poliisissa olemme valmiita auttamaan näiden tekemisessä ja varmasti muutkin viranomaiset haluavat omalta osaltaan olla mukana rakentamassa nuorille turvallisia tapahtumia. Ensimmäisenä tulisi kuitenkin löytää mopomiiteille sopiva paikka – miten on Jyväskylä, onnistuuko?
Kirjoittaja on Lupavalvontayksikön johtaja Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.