Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Valon kaupunki ei vie sähköjä hellastasi

Jyväskylässä alkaa huomenna torstaina kymmenen päivän mittainen Valon kaupunki -tapahtuma. Samaan aikaan keskustellaan kallistuvasta sähköstä ja energian riittävyydestä tulevana talvena.

Tapahtuma ja yhteiskunnallinen keskustelu olisivat ristiriidassa, jos Valon kaupunki tuhlaisi energiaa ja kodeissa kärvisteltäisiin kiertävien sähkökatkojen kanssa. Näin ei ole.

Sähkö on hankala hyödyke, sillä sitä ei voi varastoida valtavia määriä. Jos voisi, Suomessa energiaa voitaisiin kerätä kesäaikaan talteen tasaamaan talven kovimpia kulutuspiikkejä.

Sähkö on hankala hyödyke, sitä ei voi varastoida valtavasti.

Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään ennen kiivaimpaa lämmityskautta, joten energiasta ei ole vielä pulaa.

Tapahtuma on vain yksi osa Valon kaupunkia, jonka tavoitteena on hankkeen omien sanojen mukaan luoda turvallinen, viihtyisä ja energiaa säästävä ympäristö Jyväskylän asukkaille, yrityksille ja vierailijoille.

Tapahtuma nostaa esiin valotaiteen mahdollisuuksia, Jyväskylän kaupungin kauniita kohteita, parantaa turvallisuutta lisäämällä valaistusta kaupunkiympäristöön ja tuo piristystä pimeneviin syysiltoihin.

Maailmantaloudessa keskustellaan tällä hetkellä valitettavan paljon valojen sammuttamisesta. Ei lähdetä Jyväskylässä vielä siihen joukkoon. Kallistuvien hintojen, nousevien korkojen, hoitajien työtaistelun ja Venäjän sodan rinnalle tarvitaan vastapainoa, jolloin voi esimerkiksi kokoontua vaikuttumaan kaupungin valaistusmahdollisuuksista.

Energian kulutuksesta huolestuneilla on mahdollisuus vaikuttaa tapahtuman energiakuormaan hyödyntämällä ilmaista bussikyytiä tapahtuman kolmena ensimmäisenä iltana. Tehokas joukkoliikenteen käyttö vähentää fossiilista yksityisliikkumista.

Kriittinen suhtautuminen valojen virkistyskäyttöön kannattaa säästää kylmempään joulun aikaan. Silloin kulutukseen voi vaikuttaa myös omilla valaistusvalinnoilla.

Energiatilanteesta riippuen joulun alla voi olla syytä pohtia, kuinka paljon julkista jouluvalaistusta on järkevä järjestää, jos samaan aikaan sähköä ei tahdo riittää ruoanlaittoon iltapäivällä.