Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Termostaatin käyttöohje valtiolta ei riitä

Asioiden arvon huomaa usein vasta, kun ne on menettänyt tai menettämässä. Nyt näin on käymässä edulliselle sähkölle.

Eri puolella Eurooppaa vähennetään riippuvuuksia Ukrainaan puoli vuotta sitten hyökänneestä Venäjästä. Yksi merkittävä itärajan takaa virranneista hyödykkeistä on ollut energia eri muodoissa. Venäläisestä öljystä, kaasusta ja sähköstä irrottautuminen ei onnistu hetkessä, joten tulevana talvena energiasta uhkaa tulla pulaa.

Polttoainepumpuilla tarjonnan väheneminen nosti hintaa jo pian sodan alettua. Lämmityskauden lähetessä ja kulutuksen kasvaessa kallistumisvuorossa on sähkö. Energiayhtiöt ovat jo ilmoittaneet nykyiseen kilowattituntihintaan nähden moninkertaisista hinnankorotuksista. Sähkön kulutuslasku voi helposti kuusinkertaistua talvella.

Jos raha on ollut kortilla, on energiankulutuskin jo minimoitu.

Valtio neuvoo säästämään energiaa laskemalla huonelämpötilaa ja vähentämällä lämpimän veden käyttöä sekä ajamaan hitaammin, että polttoainetta säästyy. Käypiä keinoja, jos asunnon lämpötilassa on laskuvaraa, suihkussa on ollut tapana viihtyä pitkään ja ylipäätään omistetaan auto.

Jos raha on tähänkin asti ollut kortilla, on energiankulutuskin todennäköisesti jo minimoitu. Kun valtion vinkit on kokeiltu, jää yksittäiselle ihmiselle lopulta aika vähän keinoja vaikuttaa sähkölaskuunsa. Yläpohjan lisäeristys, ikkunaremontti tai lämmitysjärjestelmän vaihto ovat vaihtoehtoja vain harvalle, joilla on varaa maksaa myös suurempi sähkölasku.

Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata laskea, ettei käyttövedessä ala pesiä pöpöjä. Kosteiden tilojen lattialämmityksestä tai ilmanvaihdosta säästämällä taas voi tehdä hyvän pohjatyön kalliille kosteusvahingolle. Takkaa kannattaa lämmittää, jos sellainen on, mutta puutkaan eivät ole ilmaisia.

Tuleva talvi ja sen tuomat sähkölaskut ovat iso huoli monelle vuosia sähkönsä uskollisesti samalla sopimuksella ostaneelle eläkeläiselle, pienituloiselle lapsiperheelle tai ison sähkölämmitteisen talon omistajalle.

Vaikeimmassa tilanteessa oleville kaivataan valtiolta muutakin apua, kuin neuvoa ruuvata termostaattia.

Ja kuka voisi varmistaa, että kaikki ponnistelut 20 vuotta sitten rakennusluvan saaneen Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönoton eteen on tehty, jotta markkinoille saadaan lisää energiaa tasaamaan kovan kysynnän nostattamaa hintaa?