Kesäteatteri on hyvin suomalainen ilmiö. Tuskin missään muualla maailmassa näytellään yhtä paljon kesäisin kuin Suomessa tai näytelläänkö ollenkaan. Ainakaan Ruotsissa ei ole vastaavaa kulttuuria; ruotsalaiset istuvat mieluummin vaikkapa laulamaan yhdessä.
Kesäteatteriperinne on hyvin pitkä, sillä eri kylillä on näytelty kesäisin jo vuosikymmenien ajan. Perinne on syntynyt varsinkin maaseudulle, jossa tutut kylän miehet ja naiset muuntautuivat kesäisin uusiin rooleihin. Yksi kesäteatterin perusajatuksista onkin siinä, että tuttu ihminen on näyttämöllä ihan joku muu.
Kesäteatteri on siinäkin mielessä mielenkiintoinen ilmiö, että katsomo ja näyttämö voidaan rakentaa melkein minne tahansa. Se saa ehkä katsojat tulemaan helposti lippuluukulle.
Kesällä ajoin Jyväskylän suunnasta Savonlinnaan ja näin matkan varrella useammankin kesäteatterin kyltin ”ei missään”. Esimerkiksi yhtäkkiä peltojen keskellä oli tienviitta ”Virtasalmen teatteri”; lähelläkään ei ollut asutusta. Piti tarkistaa internetistä, että osoitteessa Juvantie 607 tosiaan on kesäteatteria tänäkin kesänä.
Tuli hyvä mieli siitä, että sielläkin peltojen keskellä tehdään teatteria, ja se on varmasti niin sitä tekeville kuin katsojille tärkeä asia.
Näytelmä on kokonaisuus ja monen osatekijän summa. Yhteinen tekeminen on kesäteatterissa yksi syy, miksi monet ovat mukana toiminnassa vuodesta toiseen.
Kaikkien ei tarvitse olla näyttämöllä, vaan yhtä tärkeitä ovat esimerkiksi ihmiset, jotka myyvät lippuja, markkinoivat teatteria, keittävät väliaikakahvit, paistavat makkarat ja hoitavat näyttämön tekniikkaa.
Keski-Suomessa on tänä kesänä matkailusivuston mukaan liki 20 kesäteatteria, mutta epävirallisen tiedon mukaan määrä on noin 30, kun lasketaan kaikki pienimmätkin teatterit mukaan. Tarjolla on niin musikaalia, draamaa kuin komediaakin.
Myös lapsille suunnattua tarjontaa on hyvin. Se onkin hyvä asia, sillä lapsista kasvatetaan teattereihin tulevien vuosien katsojia.
Suurin muutos kesäteattereihin tuli muutama vuosikymmen sitten, kun ammattilaiset alkoivat tulla mukaan kesäteattereihin. Ensin vierailijoiksi näyttelijöinä ja ohjaajina, ja seuraavaksi ammattiteatterit loivat omia ohjelmistojaan kesäteatterikatsojille. Toki ammattilaiset ovat tehneet kesäteatteria jo vuosikymmeniä, esimerkiksi Tampereen Pyynikillä ja Helsingin Suomenlinnassa.
Kesäteatterit kuuluvat monien suomalaisten kesäohjelmaan. Varsinkin tänä kesänä katsojat ovat menneet katsomoihin, sillä kesäteattereita ehdittiin kaivata pahimpien koronakesien aikana.