Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Mikään ei ole ikuista

Kännykän akusta loppui eilen virta, enkä taida ladata sitä. Tämä taitaa olla se oikea lomavire.

Näin olin kirjoittanut Facebookiin kesäkuun loppupuolella 2013. Vaikka olen unohtanut ja kadottanut tänäkin kesänä puhelimeni kotini sisällä useaan otteeseen koko päivän ajaksi, tuntuu melkein mahdottomalta ajatukselta, että pystyisi elämään ilman saavutettavuutta tai mahdollisuutta tsekata sosiaalisen median päivityksiä. Surullistahan se on, mutta minkäs teet, kun kaikenlainen kommunikointini tapahtuu enimmäkseen WhatsAppilla ja muut sosiaaliset mediat auttavat niihin tylsiin hetkiin.

Joskus olen pitänyt sometaukoa useamman kuukauden ja joskus sometauko on tarkoittanut vain sitä, että Facebook ja Instagram on poistettu puhelimesta. Molemmissa tapauksissa on tuntunut siltä, että aikaa jää vuorokauteen huomattavasti enemmän.

Siksi uutinen Facebookin ja Instagramin mahdollisesta sulkeutumisesta Euroopassa ei hätkähdyttänyt. Heinäkuun alussa kerrottiin, että Meta-yhtiö on uhannut sulkea somekanavansa Euroopassa. Meta omistaa Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin, joista kaksi ensimmäistä on sulkemisuhan alla. Irlanti kun ei halua lähettää Facebookin ja Instagramin hankkimaa käyttäjädataa Yhdysvaltoihin.

Todennäköisesti näin ei tule käymään, muistuttaa myös Suomen tietosuojavaltuutettu Anu Talus Ylen verkkosivuilla, koska kyseessä on vain “päätösluonnos”. Siltikin kutkuttaa ajatella palveluiden katoamista. Toisaalta pieni osa minusta toivoo varsinkin Facebookin häviämistä, jolloin kehitys kehittyisi ja tilalle voisi tulla parempia vaihtoehtoja.

En ikävöisi iltapäivälehtien moderoimattomia kommentteja, mutta toisaalta vuodesta 2007 olen kerryttänyt Facebookiin runsaasti muistoja omasta elämästäni. Ehkä nyt on TAAS hyvä aika ladata kaikki tieto, mitä Facebook säilyttää minusta palvelimillaan. Wink: Google-haku “Miten lataan kopion tiedoistani Facebookissa?” ohjaa Facebookin omaan opastukseen.

Facebookin ja Instagramin mahdollinen sulkeutuminen on myös hyvä muistutus siitä, ettei mikään ole ikuista, internetissäkään. Esimerkiksi internetselain Internet Explorer poistui käytöstä 27 vuoden jälkeen viime kuussa. Ennen Facebookia suurin sosiaalinen media oli MySpace, joka oli erityisesti artisteille ja bändeille niin sanotusti the place to be. Vaikka sen käyttöliittymä oli karmea ja vaikka sitä pystyi muuttamaan halutun näköiseksi vain koodinpätkillä (jotka eivät useinkaan edes toimineet kunnolla), oli MySpace tästä huolimatta vuosina 2005–2009 maailman suurin somepalvelu. Vuonna 2003 avattu MySpace vaikutti monessa mielessä teknologiaan, pop-kulttuuriin ja musiikkiin.

Kannattaa varautua hyvissä ajoin muutoksiin ja pyytää tietojaan talteen somejäteiltä.