Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mitä Tampere tekee paremmin kuin Jyväskylä?

Tätä pohtivat Jyväskylän päättäjät kesäkuussa kaupunginvaltuuston kokouksen alla, kun aluetutkija Timo Aro puhui Jyväskylän pito- ja vetovoimasta suhteessa verrokkikaupunkeihin. Aro korosti, että Jyväskylä on yksi Suomen kasvavimmista ja muuttovetovoimaisimmista kaupungeista, mutta sillä on kaksi mörköä: Tampere ja pääkaupunkiseutu.

Jyväskylälle erityisesti Tampere on peikko, koska kaupungeilla on samanlaisia vahvuuksia, mutta Tampere on vahvempi. Ja aivan vieressä viemässä meidän asukkaamme.

Molemmat ovat yliopistokaupunkeja vesistön äärellä, junaradan varressa, valtatien vierellä. On ammattikorkeakoulu, urheilujoukkueita SM-tasolla ja vilkas kulttuurielämä.

Parisuhdeasioissa kannattaa keskittyä yleensä vain omaansa.

Tampere ei välttämättä tee asioita paremmin, mutta isommin: asukasluku on korkeampi, tunneli pidempi ja vetovoima vahvempi – ja konserttitalo ylipäätään olemassa.

Keskustelu tamperelaistaustaisen jyväskyläläisopiskelijan kanssa nostaa esiin muutaman eron lisää: Tampereella kulttuuri on näkyvämmin esillä, historia läsnä vanhojen rakennusten kautta sekä toimiva joukkoliikenne, Kauppahalli ja tori. Jyväskylä vie pidemmän korren upealla yliopiston kampusalueella, Valon kaupunki -tapahtumalla, teenjuojien palveluilla ja sillä, että luonto on kaikkialla lähellä. Makuasioita moni, mutta juuri tunne voi ratkaista.

Yleensä uudelle paikkakunnalle tuo työ-, opiskelupaikka tai parisuhde. Opiskelupaikkoja Jyväskylässä on hyvin ja parisuhdeasioissa kannattaa keskittyä yleensä vain omaansa. Sen sijaan työpaikkoja ei ole koskaan liikaa. Vetovoimaa kannattaa jatkossakin pyrkiä lisäämään houkuttelemalla kaupunkiin lisää työllistäviä yrityksiä.

Pitovoimaa parantavat esimerkiksi monipuolinen asunto- ja tonttitarjonta sekä kohtuulliset asumisen kustannukset. Perheet arvostavat terveitä kouluja ja turvallista ympäristöä. Riittävä terveydenhoitoverkosto on tärkeää kaikille. Toimivan joukkoliikenteen merkitys kasvaa entisestään, kun autolla liikkuminen kallistuu.

Timo Aron mukaan Jyväskylä voisi yhdistää pienuuden edut suuruuden tuomiin mahdollisuuksiin.

Jyväskylässä ison kaupungin palvelut ovat saavutettavissa, vaikka asuisi järven rannalla, metsässä, lähiössä, ydinkeskustassa tai haja-asutusalueella. Kaupungin erityisyyden huomaa etenkin kesällä, kun uimaranta on aina lähellä.