Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Polttava kesäkatu tarjosi saunan paluuliikenteessä

Poikkeuksellisen lämpimänä juhannuksena ei puheenaiheita puuttunut, vaikka niitä oli vain yksi. ”Vähempikin riittäisi. Ei saa valittaa, kun on lämmin! Ei lämmin luita riko. Pitää muistaa juoda. Onhan lapset rasvattu?”

Suomalainen ei ole tottunut kotimaassaan 30 asteen lämpöön eikä hetkessä totukaan. Saunassa se on liian vähän, kaikkialla muualla se on liikaa.

Autoissa ilmastointi on ollut jo pitkään vakioksi laskettava varuste. Siksi sitä ei tahdo muistaa arvostaa. Onneksi pirssi järjesti muistutuksen juhannuksen paluuliikenteessä sunnuntaina.

Miten ennen pärjättiin ilman ilmastointeja ja viilennysneuvoja?

Mustan auton viilennin väsyi Nelostiellä noin 120 kilometriä eli noin puolitoista tuntia ennen kotia. Ensin havahduin kosteaan selkään auton penkkiä vasten. Pian ohimolle nousi hikikarpalo ja takapenkiltä alkoi tulla palautetta kuumuudesta. Puhallin henkäili enää hädin tuskin ulkoilmaa viileämpää virtaa.

Viitasaaren eteläpuolella automäärä alkoi kasvaa. Letka väreili lämmintä hehkua. Äänekoskella ajettiin jo jonossa ja ennen uutta moottoritietä enää reilua kuuttakymppiä. Hitaassa vauhdissa ikkunat auki ajaminen ei ollut onneksi yhtä äänekästä kuin maantienopeuksilla.

Juhannustunnelma jatkui loppuun asti, kun paluumatka taittui saunassa. Perillä helpotti, kun pääsi sisälle. Taloyhtiön sallima ilmalämpöpumppu viilensi talon iltapuhteena ja mahdollisti leppoisat unet.

Vanhoissa suomalaisissa elokuvissa paistaa aina aurinko, mutta olivatko kesät ennen yhtä kuumia? Miten silloin pärjättiin ilman ilmastoituja autoja, ilmalämpöpumppuja ja viilennysneuvoja? Muistettiinko ennen juottaa lapsia, vanhuksia ja lemmikkejä? Loppuivatko lattiatuulettimet kaupoista? Riittikö uv-suoja?

Ravintoloille ja erityisesti terasseilla varustetuille sellaisille kuumana jatkuvat kelit tietävät hyvää myyntiä.

Tällä viikolla alkoi myös Suur-Jyväskylän Lehden Kesäterassiäänestys, jossa lukijat voivat äänestää suosikkiaan kisaan ilmoituksella mukaan lähteneiden toimijoiden joukosta.

Äänestää voi Surkkarin verkkosivuilla, tekstiviestillä tai kisa-aukeamalta löytyvällä lomakkeella. Tarkemmat ohjeet löytyvät lehdestä parin sivunkäännön jälkeen.