Tämän vuoden aikana on lisääntynyt huomattavasti ne tapaukset, joissa netin osto- ja myyntipalstoilla on huijattu myyjiä. Yleisimpiä kauppapaikkoja ovat Tori.fi -sivusto ja Facebookin myyntipalstat. Ne ovat varsin suosittuja, ja ostajia sekä myyjiä on myös Suomen ulkopuolelta.
Myyjää näyttäisi olevan helppo harhauttaa. Ainoa keino välttyä huijatuksi tulemiselta on pitää järki kädessä ja ymmärtää, mitä on tekemässä. Kaikki ei aina ole sitä, miltä näyttää.
Huijauksissa on nyt erityisesti noussut esiin tapa, jossa ostajana esiintyvä huijari haluaa ostaa tuotteen kuriiripalvelulla, joka noutaisi tuotteen esimerkiksi suoraan myyjän kotoa. Myyjällä on ollut ilmoituksessaan puhelinnumero, ja ostaja ottaa tyypillisesti yhteyttä WhatsAppin kautta. Suomalainen puhelinnumero ei takaa ostajan hyviä aikeita, numero voi olla saatu näyttämään suomalaiselta, vaikka tekijä on oikeasti ulkomailla. Numerolla saattaa myös olla oikea suomalainen haltija, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Kankea suomen kieli voi kertoa käännöskoneen käytöstä.
Jos sinulta pyydetään verkossa tai puhelimessa pankkitietoja, älä anna niitä!
Ostaja tarjoutuu maksamaan lähetyskulut kuljetuspalvelun kautta ja jakaa myyjälle linkin aidolta näyttävään palveluun, jonne myyjän tulee syöttää tietoja palvelun käyttöön saamiseksi. Linkki saattaa vaikuttaa oikealta, se voi olla esimerkiksi posti.fi -alkuinen, mutta sen loppu paljastaa, että kyse on jostain aivan muusta.
Valelinkin takana on aidolta näyttävä verkkosivu (esimerkiksi Postilta kopioitu ulkoasu), joka pyytää pankki- tai maksukorttitietoja, salasanoja sekä tunnuksia ja esimerkiksi syöttämään tilillä oleva saldo. Kun uhri menee halpaan, rahaa lähteekin tililtä pois, vaikka sitä piti tulla lisää. Tietenkään ”ostajaa” ei tämän jälkeen enää tavoita.
Miten huijaukselta voi suojautua? Ei aina kovin helposti, mutta muista ainakin nämä asiat.
Jos sinulta pyydetään verkossa tai puhelimessa pankkitietoja tai mitä tahansa henkilökohtaisia tietoja, älä anna niitä! Oikea kuljetuspalvelu ei kysy pankkitietoja. Jos sinua pyydetään avaamaan linkki, älä avaa sitä! Ja aina, kun ostajan tarjoama hinta tai toimintatapa tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä ei ole totta. Hyvänä keinona voi olla myös googlettaa ostajan tai myyjän tiedot. Usein rikollinen ei ole ensimmäistä kertaa asialla.
Ajantasaista tietoa netissä tapahtuvista huijauksista, tekotavoista ja siitä miten huijaukselta voi suojautua, löytyy poliisin sekä muun muassa Kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilta. Aina, kun internetin välityksellä asioita hoitaa, kannattaa olla valppaana. Täyttä varmuutta siitä, kenen kanssa on tekemisissä, on vaikea ja joskus jopa mahdotonta saada.
Turvallista ja aurinkoista kesää!
Kirjoittaja on Lupavalvontayksikön johtaja Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.