Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Jyväskylä on täynnä vapaita istumapaikkoja

Jyväskylän keskustaan Kävelykadun penkeille kasveista tehty taideteos jakaa kaupunkilaisten mielipiteitä. Kukat vievät istumapaikat huonojalkaisilta, vanhuksilta ja kaikilta muiltakin istumaan haluavilta.

Osa pitää teosta kauniina ja osa on mielissään, että penkeillä usein istuneet päihteidenkäyttäjät eivät enää mahdu samoille sijoille.

Teoksen on epäilty olevan tarkoituksella juuri päihdeporukoiden karkottamiseksi tilattu. Ajatusta tukee se, että myös esimerkiksi Sokkarin ja Nikolainkulman väliseltä sisäpihalla istumapaikat on kukitettu. Sekin paikka oli päihteiden käyttäjien suosiossa.

Kävelykadun penkit lienevät keskustan tuntumassa ainoita ulkoistuimia, jotka ovat kovassa käytössä. Muuten Jyväskylä on täynnä vapaita istumapaikkoja.

Pari esimerkkiä: Kuokkaan sillan näköalapaikoilla näkee harvoin istuskelijoita. Autot suhaavat sillalla edestakaisin ja tuuli puhaltaa aina. Paikalle on ylämäki kummastakin suunnasta.

Kompassinrannassa Mattilanniemen ja Lutakon välillä on useita istuimia. Matkaa paikalle tulee kummastakin suunnasta noin puoli kilometriä. Penkeillä näkee silloin tällöin yksittäisiä ihmisiä.

Ainolan puolella Kuokkalan sillalta alas Rantaraitille mutkittelevan väylän varrella on aina tyhjiä istuimia (kuvassa). Paikalta ei näe muuta kuin puskaa. Viereiset penkit ovat niin matalia, että olisi melkein sama istua maassa.

Ihmiset haluavat istua siellä, missä on mukava istua ja muitakin ihmisiä.

Ongelma on kaksijakoinen: Kaupunki haluaa, että ihmiset viihtyvät keskustassa. Osalle viihtyminen tarkoittaa istumapaikkoja ja osalle sitä, että kaikille ei ole istumapaikkoja. Löytyisikö kaikille oma paikkansa, jos istuimia olisi enemmän? Ja talvellahan siellä ei istu juuri kukaan.