Kesä on tuloillaan. Aurinko ja lämpimät kelit houkuttelevat meidät kaikki ulos poteroistamme. Tämä tietää poliisille monenlaisia kiireitä. Alla yleisimpiä niistä, ja samalla ihan pientä sormen heristystä siitä, mitä kannattaa muistaa, jotta isommilta harmeilta vältyttäisiin.
Polkupyörävarkaudet. Valtakunnassa ilmoitetaan poliisille vuosittain yli 20 000 polkupyörävarkautta. Sisä-Suomen poliisilaitoksen osuus tästä on yli 3 000 pyörää joka vuosi.
Pyöriä varastetaan ihan joka paikasta, myös omakotitalojen pihoista ja varastoista. Varkaat saattavat jopa tiedustella etukäteen sopivia pyöriä ja toteuttaa tekonsa yöaikaan. Pidä siis pyöräsi lukittuna ja mielellään lukitussa tilassa. Ota pyöräsi sarjanumero muistiin, ilman sitä pyörän yksilöinti on vaikeaa, vaikka se poliisille esimerkiksi löytöpyöränä joskus palautuisikin. Ota myös valokuva pyörästäsi: se on helppo tapa osoittaa, millaisesta anastetusta omaisuudesta on kyse. Jos taas ostat pyörän, muista varmistaa, että se ei ole anastettu – muutoin voit syyllistyä kätkemisrikokseen, jolloin menetät ostamasi pyörän ja saat kaupan päälle sakon.
Vanhemmat! Teillä on vastuu tietää, mitä lapsenne touhuavat.
Venevarkaudet. Poliisilaitoksen alueella anastetaan satoja veneitä ja perämoottoreita vuosittain. Osittain samat ohjeet kuin polkupyörien osalta käyvät myös tähän. Lukitse, merkitse ja valokuvaa.
Ylinopeudet. Aurinko ja kuivat kelit houkuttelevat tienkäyttäjiä kokeilemaan erityisesti autojen ja moottoripyörien ominaisuuksia. Ja kuten tiedetään, kuljettajan rajat tulevat usein vastaan ennen kuin ajoneuvojen rajat. Ylinopeus saatetaan ajaa hieman huomaamatta, mutta todella suuret ylinopeudet eivät tapahdu vahingossa.
Kuljettaja on vastuussa omasta ja muiden turvallisuudesta. Usein näissä on jopa henki pelissä, ja se jos mikä on lopullista. Mutta kannattaa myös muistaa ne harmit, jotka liittyvät ajo-oikeuden menettämiseen.
Yksi vauhdikas kokeilu tien päällä johtaa usein siihen, että kesän ajelut on ajeltu ja lisäksi on tuntuva sakkolappu kourassa. Kannattiko?
Samaan kategoriaan voidaan vielä laittaa suositut mopomiitit. Nämä ovat poliisille jo varsin tuttuja ja todella paljon palautetta aiheuttavia tapahtumia. Usein satoja mopoja ja muitakin ajoneuvoja keräävät kokoontumiset ovat ihan ok, mutta vain niille osoitetuilla paikoilla ja liikennesääntöjä noudattaen. Vanhemmat! Teillä on vastuu tietää, mitä lapsenne touhuavat.
Luetteloa voisi jatkaa vaikkapa pahoinpitelyillä, näpistyksillä tai rattijuopumuksilla. Kenttäpoliisin näkökulmasta, joka yleistä järjestystä ja turvallisuutta valvoo, alkoholi ja huumeet ovat suurimmat tekijät tehtäviemme takana. Rikoksia kirjataan kuitenkin vain osasta. Iso osa työajasta on ennaltaehkäisevää: poliisin näkyvyyttä ja valvontaa. Jos siis näet poliisiauton, morjesta iloisesti – he ovat varmistamassa, että kesäaurinko nousee huomennakin.
Kirjoittaja on Lupavalvontayksikön johtaja Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.