Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta 70 on uusi 50 ja kriisit sen mukaisia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, 68, nappasi itselleen Nato-keskustelun ilmaherruuden pian sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi ilmoittivat hakevansa puolustusliiton jäsenyyttä.

Erdogan ilmoitti, ettei Turkki hyväksy Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä Natossa. Maiden jäsenyyden vahvistaminen edellyttää kaikkien Nato-maiden hyväksyntää.

Turkki hyödyntää järjestelmää ja pystyy yksin viivyttämään asian etenemistä, vaikka kaikki muut 29 Nato-maata toivottaisivat Suomen ja Ruotsin tervetulleiksi liittoon.

Iäkkäämpi mies onnistuu estämään enemmistön haluaman kehityskulun. Jotain tuttua tässä on. Pelkästään viime viikolla Keskisuomalainen uutisoi kolmesta eri valituksesta, joiden takaa löytyy yksi tai useampi varttunut mies.

Tiistaina kerrottiin Jyväskylän seurakunnan kiinteistökauppojen jämähtäneen hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen vuoksi. Seurakunta ei pääse eroon tarpeettomiksi kokemistaan tiloista, vaan joutuu jatkamaan niiden ylläpitoa.

Keskiviikkona lehti uutisoi, että Kirkkopuiston laitaan maan alle tehtävän pysäköintihallin rakentaminen alkaa elokuussa. Valituskierre viivästytti P-Paraatin työmaan alkamista 12 vuotta.

Perjantaina otsikko kertoi, että Tourujoen kunnostus voi sittenkin alkaa. Korkein hallinto-oikeus ei antanut valituslupaa asiassa, jonka hallinto-oikeus oli jo aiemmin hylännyt. Selvitykset joen kunnostamisesta on aloitettu yli kymmenen vuotta sitten.

Hippos-hankkeen vaiheiden uutisoinnissa oli väliviikko. Valitusten vuoksi jäissä olevaa hanketta uhkaa rakennuskustannusten nousu ja yhteistyökumppaneiden kärsivällisyyden lasku.

Ironista, että yksi valituksen peruste on se, että hanke käy liian kalliiksi veronmaksajille, ja valitus itsessään lykkää investointia tilanteessa, jossa rakennuskustannukset kasvavat koko ajan.

Emerituskolmikon valituksesta uutisoitiin isosti helmikuun lopussa. Samoihin aikoihin Vladimir Putinin, 69, johtama Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Helmikuun lopun jälkeen Suomen ja suomalaisten vuosikymmeniä kohmeisena pysynyt Nato-kanta suli. Kaupungin ja valittajien välit ovat edelleen viileät.

50 on uusi 30 ja 70 uusi 50, kun elinikä pitenee ja virtaa riittää. Myös kriisit ovat sen mukaisia. Seitsemänkymppisenä ehtii vielä jättää jälkensä historiaan. Maailman- tai paikallishistoriaan.

Suomalaiset ovat tunnettuja sisustaan. Toivottavasti Turkin presidentiltä ei löydy yhtä paljon sitkeyttä kuin kotimaisilta tervaskannoilta.