Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Saako suomalainen olla Naton suhteen mielipiteetön?

Nyt kun sattuneesta syystä suurin osa suomalaisista kannattaa Natoon liittymistä, mielipidettä asiasta ei ole muodostanut kymmenesosa kansasta. Itsekin kuulun siihen joukkoon.

Pohjimmiltani olen pasifisti, joka parikymppisenä ajatteli armeijan olevan tympeä paikka, jossa tehdään kaikista samaa massaa. Valitsin siviilipalveluksen.

Sittemmin olen ymmärtänyt, että Suomen armeija lisättynä reserviläisillä voi ollakin varsin tehokas, jos Venäjä sattuisi joskus kolkuttelemaan rajoja pahat mielessä. Käsitykseni armeijasta ovat pysyneet kuitenkin monin paikoin ennallaan.

Vakaumukseni on toki oma asiani, sillä se on demokraattisessa Suomessa kaikkien oikeus.

Natoon liittymisen hyödyt ja haitat ovat puolestaan sen verran tuntematonta kauraa vakaumuksestani huolimatta, etten osaa yhtään sanoa, mentäisiinkö sen mukana syteen vai saveen.

Toivon rauhaa kaikille oman mielipiteen muodostamiseen.

Samoja fiiliksiä kumpusi vuonna 1994, jolloin äänestin neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä EU:ta vastaan, koska en kokenut saaneeni tarpeeksi tietoa liittymisen plussista ja miinuksista. Olen kyllä jälkikäteen ollut hyvin tyytyväinen EU:n tuomista hyödyistä.

Äänestysaktiivisuus on nuorilla ja nuorilla aikuisilla ollut pitkään alhaalla. Mutta jos heillä ei ole asioista tarpeeksi tietoa mielipiteen muodostamiseen, onko järkevää äänestää lainkaan?

Jälkeenpäin ajateltuna esimerkiksi oma EU-kantani kaksikymppisenä oli lähempänä EOS, kuin EI. Ehkä äänestyksiin tulisikin lisätä enemmän vastausvaihtoehtoja, jotka voisivat kertoa nuorten saamasta tiedosta tai sen puutteesta.

Nyt on jo nähtävillä esimerkkejä poliitikoista, jotka kertovat äänestävänsä Naton puolesta, koska paine siihen on niin kova. Suomessa saa olla eri mieltä asioista, mutta toivottavasti myös mielipiteet Natoon liittymisestä pysyvät sellaisena.

Eduskunnan Nato-seurantaryhmän johtaja, puhemies Matti Vanhanen sanoi järkevästi Ylen haastattelussa: ”Kieltämättä aika voimakkaita reaktioita ovat saaneet ne, jotka esittävät monipuolisemmin erilaisia vaihtoehtoja, ehkä jopa kritiikkiäkin Nato-jäsenyyteen liittyen.”

Vanhanen myös lisäsi: ”Eri mielipiteiden tulee päästä esille… Se sitoo (ratkaisuun) myös terveellä tavalla, kun kaikki näkökulmat on otettu huomioon.”

Jos Natosta tulisi kansanäänestys, jättäisin ainakin tällä hetkellä kertomatta mielipiteeni, koska sellaista ei yksinkertaisesti ole. En ole puolesta enkä vastaan, enkä aio kääntyä Naton kannattajaksi enemmistön painostuksesta enkä sen vastustajaksi vakaumukseni vuoksi.

Toivon rauhaa kaikille oman mielipiteen muodostamiseen.

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.