Päätoimittajalta | Poikkeuksellisen arvolatautunut alkuvuosi

Parin arvoituksellisen vuoden jälkeen alkuvuosi on ollut poikkeuksellisen arvokasta aikaa.

Koronan jälkeen kevään kokoontumisia ja juhlia on osattu arvostaa aivan uudella tavalla.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa järjesteli monia arvoja uusiksi. Yhtäkkiä vapautta ja rauhallista arkea osaa arvostaa aivan uudella tavalla.

Myös polttoaine, ruoka ja kahvi ovat ehkä arvokkaampia kuin koskaan.

Vaarantaako työtaistelu ihmiselämiä vai tekeekö sen huonosti resursoitu hoitotyö?

Ammattiryhmät ovat punnituttaneet arvoaan työtaisteluissa. Paperityöntekijät aloittivat tammikuun alussa ja lakkoilivat 112 päivää aina huhtikuulle saakka.

Maaliskuussa julkisten alojen työntekijät harjoittelivat kahdella päivällä, jolloin muun muassa päivähoitoon pääsi vain osa lapsista ja koululaiset eivät saaneet ruokaa.

Hoitajat menivät lakkoon huhtikuun alussa ja lakkoilivat pari viikkoa. Lakon toinen aalto murtui virallisen tiedon mukaan ministerin aikomuksiin säätää laki, joka veisi työtaistelulta terän ja pakottaisi hoitajat töihin. Viime viikon tietojen perusteella lakon peruuntumisen syy saattoi olla myös laihaksi päässyt lakkokassa.

Tiistaina päättyi kunta-alan työntekijöiden, kuten opettajien ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten lakko, joka sulki muiden muassa koulut ja päiväkodit viikoksi.

Kun hoitajat lakkoilivat, uutisissa ja keskusteluohjelmissa väiteltiin, vaarantaako työtaistelu ihmiselämiä vai tekeekö sen huonosti resursoitu hoitotyö. Lakkoa voivoteltiin ministeriössä asti.

Kun päiväkodit olivat kiinni, lapsellisten arki meni sekaisin, tarvittiin isovanhempia, etätyötä ja palkattomia vapaita.

Kun paperityöntekijät lakkoilivat, uutisissa näytettiin, kuinka he grillasivat makkaraa ja kertoivat, mitä kaikkia rästihommia ovat ehtineet lakon aikana tehdä.

Ammatteja on vaikea laittaa järjestykseen niiden tärkeyden perusteella, mutta palkan mukaan se onnistuu. Lakkoilleista ammattiryhmistä paperityöntekijät ja opettajat tienaavat eniten, toisesta laidasta löytyvät päiväkodeissa ja terveydenhuollossa työskentelevät ammattilaiset.

Hoitoalan ongelma on se, että hoitajista on pulaa, mutta heitä on niin paljon, että tekijöiden houkuttelu palkankorotuksilla kävisi yhteiskunnalle liian kalliiksi.