Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kaikkien aikojen kevät

Kahden koronavuoden ja kolmen rokotekierroksen jälkeen edessä piti olla kaikkien aikojen kevät. Yhteiskunnan avautumisen ja taudin pelon väistymisen sijaan kuluva kevät muistetaan kuitenkin Venäjän aloittamasta sodasta ja kotimaisista lakoista.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Ammattiliitto Jyty lakkoilivat maaliskuussa. Lakko sulki päiväkodit ja jätti koululaiset ilman lämmintä ruokaa. Viime viikolla työtaistelun aloittivat sosiaali- ja terveysalan isot liitot Tehy ja Super.

Lehden painoon mennessä valmistauduttiin julkisalan koulutettuja palkansaajia edustavan JUKO:n lakkoon, joka sulkisi peruskoulut ja osan päiväkodeista keskiviikkona ja torstaina. Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla alkoi tammikuussa ja jatkuu edelleen.

Sota ja työtaistelut ovat nostaneet keskusteluun yhteiskunnan perusasiat: Miten taataan kansalaisten turvallisuus, millainen palkka riittää elämiseen ja miten varmistetaan hoitajien riittävyys?

Tärkeiden ja vakavien asioiden vyöryminen keskusteluun yhtä aikaa verottaa valitettavasti niiden ansaitsemaa huomiota.

Sodan kiihdyttämä inflaatio eli ostovoiman väheneminen näkyy konkreettisesti, kun dieselautolla ei ole varaa ajaa kovin kauaksi kahvitarjouksen perässä. Korona-aika opetti meidät lähilomailemaan ja kallis polttoaine kannustaa siihen jatkossakin.