Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sota tuntuu lompakossa

Venäjän aloittama sota Ukrainassa sai Euroopan reagoimaan nopeasti taloudellisilla pakotteilla. Pakotteiden vaikutukset eivät ole yksisuuntaisia, ja sota tuntuukin nyt kaikkien lompakoissa.

Inflaatio eli ostovoiman väheneminen oli kasvussa jo ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Sota vauhditti hintojen nousua.

Hintojen nousu näkyi heti polttoainepumpuilla. Polttoaineen kautta vaikutus leviää laajalle. Ruoan hintaa nostaa myös edessä oleva pula viljasta, kun ukrainalaiset eivät pääse sodan keskellä viljelemään valtavia peltojaan.

Koronan ansiosta monille on kertynyt säästöjä, kun kulutusmahdollisuuksia on ollut vähemmän. Esimerkiksi matkustelemaan ei ole päässyt entiseen malliin. Isommilla puskureilla on helppo ottaa vastaan talouden töytäisyt. Samalla monelle korona on tiennyt jopa elinkeinon menetystä tai tulojen rajua laskua. Heihin hintojen nousu osuu erityisen kipeästi.

Vaikka sota näkyy Euroopassa uutisten lisäksi nyt hinnoissa, tuntuu haljulta puhua rahasta ja sodasta samassa lauseessa. Työmatkansa yksityisautoileva jyväskyläläinen perheenisä kiteytti ajatuksen toteamalla, että bensasta voisi maksaa kolme euroa litralta, jos se lopettaisi sodan.

Kolmen euron litrahinta lopettaisi valitettavasti samalla myös monen yrittäjän taistelut.