Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Huumenuorille apua alaikäisenä

Viikon lehdessä kaksi äitiä kertoo, millaista on, kun oma lapsi käyttää huumeita. Lasten päihteiden käyttö alkoi yläasteella. Kaljoittelun jälkeen tuli kannabiskokeilu, alkoi sekakäyttö ja lopulta käytössä olivat kovemmat huumeet.

Jyväskylässä useampi kuin joka kymmenes lukion 1.–2. luokan oppilaista on kokeillut ainakin kerran laittomia huumeita, kuten marihuanaa, hasista, ekstaasia, Subutexia, heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia, LSD:tä tai gammaa. Yläkoulun 8.–9.-luokkalaisten keskuudessa huumeita kokeilleiden määrä on lukiolaisia pienempi, mutta ammattikoululaisista lähes joka viides kertoo kokeilleensa laittomia huumeita ainakin kerran.

Lukiolaisten ja yläkoululaisten huumekokeilut ovat laskussa, mutta ammattikoululaisten kokeilut ovat kasvaneet edellisvuodesta. Asia selviää viime vuonna julkaistusta Kouluterveyskyselystä.

Jyväskylän kaupunki ja seurakunta tarjoavat tukea ja neuvoja huumeita käyttävien lasten vanhemmille. Keskusteluapu ja vertaistuki ovat tärkeitä, mutta äidit kaipaavat ennen kaikkea apua etenkin 18-vuotta täyttäneille nuorille.

Lapsen auttaminen mutkistuu, kun hänestä tulee täysi-ikäinen. Siksi tehokasta apua pitäisi saada erityisen helposti ja nopeasti, kun lapsi on vielä alaikäinen.