Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yhtenäisyyttä ja syvempiä suhteita

Pääkirjoitus

Presidentti Vladimir Putin on perustellut Venäjän hyökkäystä natsien vastaisena toimena ja kansan vapauttamisena. Koulun käyneelle, internetin käyttäjälle ja vapaan media seuraajalle perusteet ovat täysin järjettömiä. Vaikea on käsittää sitä, että Venäjä hallitsee maan tiedotusvälineitä niin hyvin, ettei iso osa kansasta edes tiedä, mitä Ukrainassa tapahtuu. Itänaapurissa tarvittaisiin nurinkurista mediakasvatusta: siellä olisi syytä kannustaa etsimään tietoa sosiaalisesta mediasta, jossa sentään on tarjolla useampia faktoja. Some vaan ei tällä hetkellä toimi maassa.

Venäjän aloittama sota herättää Suomessa ahdistusta, pelkoa ja vihaa. Tunteet heijastuvat myös lapsiin. Kouluissa nämä tunteet ovat paikoin purkautuneet jo ryssittelynä. Kodeissa ja kouluissa on syytä kerrata, että Suomessa asuvat venäläiset tai venäläistaustaiset ihmiset eivät ole vastuussa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan eikä heidän syrjiminen auta millään tavalla. Lasten kanssa olisi ylipäätään syytä puhua sodasta, etteivät he jää asian kanssa yksin.

Omaa turvallisuuden tunnetta voi parantaa muistuttamalla, että kriisin myötä Euroopan unioni on yhtenäisempi ja aikaansaavampi kuin koskaan, Suomen suhteet Yhdysvaltoihin syvenivät salamannopeasti ja pohjoismainen turvallisuusyhteistyö tiivistyy entisestään. Näillä on merkitystä tulevien kriisien ehkäisyssä.