Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Joko demokratia on pilaantunut?

Jyväskylässä seisoo suuria hankkeita valitusten vuoksi. Pitkään jäissä ollut Kirkkopuiston viereisen Paraatiaukion alapuolelle suunniteltu pysäköintilaitos vapautui valituksista viime viikolla, mutta samalla Tourujoen kunnostus Kankaan tuntumassa näyttää viivästyvän uuden valituksen vuoksi. Vastatuulessa on myös Hippoksen liikuntakeskittymän rakentaminen.

Demokratia eli kansanvalta tarkoittaa sitä, että enemmistö päättää asioista. Edustuksellisessa demokratiassa valitaan edustajat tekemään päätöksiä. Demokratiaan kuuluu toki myös, että päätöksistä voi valittaa, kun aihetta on.

Ollaanko Jyväskylässä epäonnistuttu päättäjien valinnassa, kun he eivät osaa tehdä isoja päätöksiä?

Kerta toisensa jälkeen yksittäiset, joskin kokeneet takavuosien asiantuntijat löytävät työryhmien, virkamiehien ja konsulttien suunnitelmista virheitä, joista valittaa. Laittomasti valmistellut hankkeet pitääkin oikaista, mutta eriävien mielipiteiden vuoksi valittaminen ei saa sympatioita. Jyväskylän suurista hankkeista on valitettu jo useampaan kertaan.

Valitusten valossa joen ennallistaminen pilaa sen, autojen vieminen puiston laidalta maan alle pilaa sen ja yksityisen raha liikuntatilojen rakentamisessa pilaa ne.

Kuinka monesti samoista hankkeista voi valittaa, ennen kuin demokratia pilaantuu?