Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

10 miljoonan kompromissi

Pääkirjoitus

Huoltovarmuuskeskus on käynnistänyt koululaisten koronakotitestien jakelun kunnille.

Testejä tilattiin sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä alkuvuodesta sen jälkeen, kun hallitus oli keskustellut etäkoulun aloittamisesta. Etäkoulua ei aloitettu, mutta koululaisia aiottiin testata säännöllisesti kotitesteillä.

Kuuden miljoonan kotitestin hankkiminen vaikuttaa olevan enemmänkin neuvotteluissa syntynyt poliittinen kompromissi kuin tehokas ase taudin leviämiseen.

Kotitestitulokset eivät ole yhtä luotettavia, kuin ammattilaisten tekemät eikä testin ottaminen kotioloissa lapselta välttämättä onnistu ongelmitta. Ennen testien saapumista myös tauti ehti levitä laajasti.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ehdottaa jakelun määräksi viisi testiä oppilasta tai henkilökunnan jäsentä kohden. Testien jakelu ei ole aivan helppoa, sillä testilastin lämpötila ei saa laskea missään vaiheessa alle +3 asteen.

Kaikkineen kotitesti jakeluineen maksavat Suomelle noin kymmenen miljoonaa euroa. Summaa ei kannata tuhlata pitämällä jääräpäisesti kiinni alkuperäisestä ajatuksesta kiusata lapsia säännöllisesti, vaan ohjata testien käyttöä enemmän tarpeen mukaan. Koulujen kautta lapsiperheisiin jaettavat kotitestit madaltavat kynnystä niiden käyttöön.