Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nyt se on kaikkialla

Korona on rajoittanut elämäämme pian kaksi vuotta. 2020 tauti oli uusi ja tuntematon. Maassa vallitsi poikkeusolot ja tartunnat pysyivät kurissa. Sairastuneita oli ja kuolemia raportoitiin. Jouluna ei uskallettu tavata läheisiä. Keskusteluissa kyseltiin, onko kukaan lähipiirissä sairastunut. Usein ei ollut.

2021 saatiin rokotteet ja kesällä elettiin lähes normaalia arkea. Tartuntoja oli vähän siellä täällä. Jos ei itsellä vielä ollut, jollain läheisellä oli. Syksy toi uuden aallon ja delta-muunnos jyräsi. Loppuvuonna omikron alkoi levitä. Ja sehän levisi.

Vuosi 2022 aloitettiin uusilla rajoituksilla. Vuoden alkua varjosti etäkoulumahdollisuus, rokotteiden jakoa kiihdytettiin ja ravintoloita rajoitettiin lisää.

Nyt tautia tuntuu olevan aivan kaikkialla. Flunssa toisensa jälkeen osoittautuu kotitesteissä koronaksi, eikä se estä oireettomien liikkumista ja työntekoa. Tapaukset ovat onneksi lieviä.

Koronaan aletaan nyt suhtautua kuten flunssaan, koska tauti on muuttunut flunssan kaltaiseksi. Siitä kertoo tartuntojen määrä suhteessa sairaalahoidon tarpeeseen. Eivätkä kaikki tartunnat enää edes rekisteröidy, kun viralliseen testiin ei pääse.

Asiantuntijat näyttävät olevan jälleen oikeassa: Taudin nykyinen versio tarttuu lähes jokaiseen.

Ja sitten helpottaa.

Helpottaahan?