Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomo Korhosen kolumni | Kortti kuivumassa?

Kirjoittaja on Lupavalvontayksikön johtaja Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Ennen puhuttiin siitä, kuinka jollain oli ajokortti kuivumassa. Toki tätä kuulee vieläkin, mutta varsinaisesti pyykkinarulle ajokortteja on nykyään hankala ripustaa, ajokieltojen käsittely kun tapahtuu kirjepostina.

On todella harvinaista, jos kuljettaja on kasvotusten poliisin kanssa tekemisissä ajokiellon määräämistä varten. Toki usein käy niin, että poliisi on tien päällä määrännyt kuskin väliaikaiseen ajokieltoon, mutta silloinkin varsinainen ajokiellon pituus ratkaistaan henkilöä näkemättä poliisin lupavalvonnassa.

Ajokieltoasiat ovat siirtyneet kokonaan poliisille kesällä 2019. Tuohon saakka käräjäoikeudet määräsivät ajokiellot niissä tapauksissa, kun asia käräjille eteni. Nykyään poliisi määrää ajokiellon, mutta vasta kun asiassa on syyttäjän määräämä sakko tai tuomioistuimen tuomio.

Jos poliisi on tien päällä antanut sakon ja määrännyt väliaikaiseen ajokieltoon, antaa poliisi myös ohjeet siitä, miten asia etenee. Näihin kirjallisiin ohjeisiin on syytä palata, kunhan syke on tasaantunut. Tarvitsee vain lukea ohjeet ja toimia niiden mukaan.

Ohjeissa on myös sähköpostiosoite, johon voi halutessaan kertoa ajo-oikeuden tarpeestaan. Tämä nopeuttaa asian käsittelyä niiltä osin, että poliisin ei tarvitse tätä erikseen kirjeellä kysyä. Näin henkilö saa aikanaan lopullisen päätöksen postitse kotiin.

Ainoa neuvo, jonka poliisi voi antaa asian ollessa kesken, on: kannattaa jatkossa ajaa sääntöjen mukaan!

Päätös ajokiellon pituudesta tehdään kuitenkin vasta silloin, kun syyttäjä tai käräjäoikeus on päätöksen asiassa tehnyt. Tätä ennen ei poliisi voi ottaa kantaa siihen, kuinka pitkä ajokielto mahtaa tulla. Jonkinlaista vinkkiä voi kyllä etsiä poliisin nettisivuilta (poliisi.fi/ajokiellot), tosin jokainen tapaus on aina omansa.

Ajokiellon pituus on useimmille jopa tärkeämpi tieto kuin sakon suuruus. Lupavalvonnan puhelin soi tiuhaan; lähes jokainen ajokortin menettänyt haluaisi mahdollisimman nopeasti tiedon siitä, milloin saa ajo-oikeutensa takaisin. Mutta sitä ei poliisi voi tietää saatikka päättää ennen kuin syyttäjä on sakon vahvistanut tai käräjäoikeus tuomionsa antanut. Poliisilla ei ole mahdollisuutta asiaa nopeuttaa, vaikka kuinka tasajalkaa hyppisi!

Tällä hetkellä lähes jokainen korttinsa menettänyt soittaa lupavalvontaan kysyäkseen asiaa. Poliisilla on velvollisuus neuvoa, mutta tätäkin aikaa vievää prosessia säätelevät lait ja ohjeet, joita asian käsittelyssä on noudatettava. Poliisi voi asiakkaalleen vain todeta, että asian käsitteleminen vie viikkoja ja poliisi on aikanaan yhteydessä kirjeitse.

Useimmille viikkojen tai kuukausien ajokielto tulee yllätyksenä. Minimissäänkin se on aina vähintään yksi kuukausi. Ajo-oikeudettomuus vaikuttaa elämään monella tavalla, jonka tajuaa vasta kun on myöhäistä. Ainoa neuvo, jonka poliisi voi asian ollessa kesken antaa puhelimessa, on: kannattaa jatkossa ajaa sääntöjen mukaan!