Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Etäkoulu – läheltä piti

Lapsiperheissä jännitettiiin lukukauden aloitusta joululoman viimeisille tunneille asti, kun ratkaisu mahdollisesta etäkoulusta venyi perjantai-iltaan.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kyseenalaisti osuvasti, saisivatko aikuiset käydä päivällä pubeissa, mutta lapsilta kiellettäisiin koulunkäynti. THL oli lähiopetuksen kannalla, sillä sen mielestä koulunkäynti ei aiheuta merkittävää lisäriskiä taudin leviämiselle. Etäkoulua kannatti sosiaali- ja terveysministeriö ministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla.

Rajoitusten tarkoitukset ovat perusteltuja: Niillä halutaan turvata terveydenhuollon kantokyky, jotta kaikki nopeasti apua tarvitsevat sitä saavat. Taudin leviämistä pyritään hillitsemään myös siksi, ettei yhteiskunnan toiminta vaarannu. Yhteiskunnan pyörimisen ja terveydenhuollon kannalta etäkoulu olisi ristiriitainen toimenpide, sillä se sitoisi koteihin suuren joukon vanhempia työelämästä, esimerkiksi hoitoalalta.

Pieni koululainen ei osaa yksin etäopiskella. Hän tarvitsee neuvoja, keskittymisapua, tietokoneen tai tabletin sekä apua sen käyttöön eli vanhemman tueksi. Ja vain harva vanhempi voi tehdä etätöitä eikä heistäkään kukaan kykene keskittymään kunnolla sekä töihinsä että etäkoulunkäyntiin yhtä aikaa.

Etäkoululla olisi suojeltu opettajia, mutta heitäkin vain taudilta. Henkisesti etäopetus olisi kuormittanut enemmän myös monia opettajia.