Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yhdenvertaisuus kaipaa sanoitusta

Meneillään olevan sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on ”turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville” sekä ”parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta”.

Kun koko järjestelmä perataan ja uudistetaan, on mahdollisuus miettiä puhtaahkolta pöydältä, miten palvelut toimisivat parhaalla mahdollisella tavalla, missä niitä kannattaa järjestää ja miten tarvitsevat pääsevät ajoissa hoitoon. Erityisesti maakunnan laidalla isoksi kysymykseksi noussee se, onko tärkeämpää päästä hoitoon lähelle vai nopeasti?

Tulevilla päättäjillä riittääkin tekemistä uudistuksen yhdenvertaisuuden sanoittamisessa. Kuinka Kinnulan kirkonkylällä saavutetaan palvelut yhtä tasavertaisesti kuin Jyväskylässä Novan naapurissa tai keskuspaloaseman kulmilla?

Uusilta päättäjiltä odotetaan näkemystä koko ­alueen palveluiden tilasta ja tarpeesta. Asiantuntemus alalta on eduksi, mutta näköala ei saa olla liian kapea. Tarvitaan kokonaisuuden hahmottamista.

Palveluista päättäviin aluevaltuustoihin valitaan tammikuussa 69 valtuutettua. Noille paikoille haluaa yli 600 ehdokasta 15 puolueesta. Yli puolet ehdokkaista tulee Jyväskylästä. Määrä mukailee maakunnan asukasjakaumaa.

Ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona. Näissä vaaleissa voi äänestää myös naapurikunnan ehdokkaita.