Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomo Korhosen kolumni Sokeaa rakkautta

Kirjoittaja on Lupavalvontayksikön johtaja Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Korona on tänäkin vuonna aiheuttanut paljon harmia meille kaikille. Poliisin näkökulmasta voi kuitenkin nostaa esiin muitakin asioita, jotka meidän virkakuntaa puhuttavat vähintään viikoittain. Tässä niistä yksi.

Rakkaus on sokeaa. Suomalaiset ovat menettäneet tänäkin vuonna rahaa rakkauden huumassaan erilaisille auervaaroille – rakkauden lähettiläille, satoja tuhansia ellei miljoonia euroja.

Sosiaalisen median aikakaudella rakkauden lähettiläät ovat usein esimerkiksi amerikkalaisia sotilaita, jotka ovat jostain syystä jääneet juuri nyt jumiin jonnekin päin tätä maapalloa. Tai jos eivät itse ole jumissa, niin ainakin rahat ovat väärällä mantereella.

Mutta ei hätää, rahat ovat juuri tulossa omalle tilille, mutta tätä ennen tarvitaan muutama satanen tai tuhat euroa asioiden järjestelyyn niin, että tämä uusi juuri liekkiin roihahtanut Internet-rakkaus voisi saada täyttymyksensä lähikontaktissa.

Ja todellakin, vain muutama satanen tai tuhat euroa, ja uusi rakkaus saapuu jo seuraavalla lennolla luoksesi. Ja toki vielä komea ja kaunis kuva urheilullisesta ja hyvin voivasta henkilöstä, unelmien kohteesta, kuuluu pakettiin.

Tässä siis hyvä säästövinkki, jos virittelet suhdetta sosi­aalisessa mediassa.

Näissä tarinoissa on tyypillistä se, että nämä rakkauden lähettiläät ovat työnsä puolesta maailmaa pelastamassa, tai muutoin mielenkiintoisessa ammatissa, joka herättää luottamusta.

Kuinka minulla onkaan voinut käydä näin suuri onni, että tällainen henkilö on löytänyt juuri minut? Ihanaa!

Ensimmäiset sataset lähtevät helposti, ja tämän jälkeen tuhannet eurot. Sitten kymmenet tuhannet. Lainaakin voi olla jossain kohtaa otettava.

On uskomatonta, että vaikka rahaa on lähetetty jo tuhansia euroja, ei totuutta haluta nähdä. Rakkauden huuma voittaa, vaikka oven takana tuntuisikin kolkuttelevan jo täysin toisenlainen tunne siitä, että kaikki ei olekaan niin ihanasti.

Häpeän tunne omasta sinisilmäisyydestä – häpeä, joka estää tekemästä asiasta ajoissa ilmoitusta poliisille, tai kertomasta siitä läheisillekään. Ja sitten onkin jo myöhäistä: rahat ovat kansainvälisten rikollisorganisaatioiden taskuissa – menetetty.

Poliisin tietoon tapauksista tulee vain osa.

Näihin huijauksiin ovat tavalliset suomalaiset, myös hyvissä ammateissa olevat kansalaiset, haksahtaneet usein, sukupuolesta riippumatta. Poliisin tietoon tapauksista tulee vain osa.

Yksittäisissä tapauksissa summat vaihtelevat muutamista tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin. Rakkaus todellakin on sokeaa, mutta ajattelematon ei silti tarvitse olla. Tässä siis hyvä säästövinkki, jos virittelet suhdetta sosiaalisessa mediassa.

Vuosi 2021 alkaa olla takana. Moni vilkutteli kättään iloisesti vuodelle 2020, kun pääsimme siitä eroon. Kovin paljoa parempi ei kuitenkaan kuluva vuosi koronan suhteen ole ollut.

Toivotetaan uusi vuosi tervetulleeksi, ja uskotaan että se on meille kaikille parempi kuin nämä pari edellistä. Hyvää uutta vuotta 2022!