Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Iloista joulua ilman ahdistusta

Ajassamme on esiasetus, joka automaattisesti lisää kontrastia eli korostaa vastakohtia. Kun yksi iloitsee, toinen muistuttaa, että kaikilla ei ole syytä iloon ja saa ensimmäisen tuntemaan huonoa omatuntoa.

Itsenäisyyspäivän juhlinnan rinnalle on syntynyt mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia. Niissä kapinoidaan muun muassa eliitin juhlintaa vastaan ja muistutetaan, ettei kaikilla mene hyvin. Ei menekään. Mutta ei menisi välttämättä paremmin, vaikka kaikilla muilla menisi huonommin.

Joulu on vaikeaa aikaa, kun on pulaa seurasta, rahasta ja raittiudesta. Ongelmat ovat isoja ja todellisia, eikä niitä ole tarkoitus vähätellä.

Samaan aikaan joulu on kuitenkin monelle ilon ja juhlan aikaa, ja siitä pitää saada nauttia.

Joulun aikaan ihmiset ajattelevat enemmän toisiaan ja hyväntekeväisyys kasaantuu. Myös vaihtoehtoja tehdä hyvää on tarjolla enemmän kuin muina aikoina. Se onnistuu pataan, lippaaseen, konsertissa käymällä tai television ääressä tekstaamalla. Apua tarvitaan läpi vuoden, mutta hyvä, että siihen havahdutaan edes jouluna. Hyvän tekeminen milloin tahansa on parempi kuin tekemättä jättäminen.

Yhteiskunnalliset epäkohdat eivät katoa juhlapyhinä, mutta harvemmin niitä myöskään silloin ratkaistaan. Kun ilmasto ahdistaa, korona ahdistaa ja muuten vaan ahdistaa, niin ei ahdistuta siitä, jos joulu ei ahdista.