Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Cis-mies heikoilla jäillä

Ympäröivien ihmisten huomioon ottamisen ympärille on syntynyt paljon uusi termejä. Monet niistä liittyvät seksuaalisuuteen, mutta eivät kaikki.

Opin toissa viikolla, että olen cis-mies. Se tarkoittaa, että koen olevani sitä sukupuolta, johon olen syntynyt. Etuliitteelle on tarvetta, sillä meitä miehiä on monenlaisia ja nykyään kirjosta myös puhutaan.

Viime viikolla opin termin ”woke”. Wokella (herännyt) tarkoitetaan sosiaalisen eriarvoisuuden, usein rasismin ja rotusyrjinnän, tiedostavaa henkilöä. Henkilön tunnistaa yleensä siitä, että hän huomauttaa, kun muut käyttävät sopimattomia ilmaisuja tai sanoja, jotka hänen mielestään lisäävät eriarvoisuutta.

Kaltaiseni valkoinen cis-mies on heikoilla jäillä (thin ice), kun muotoilee ajatuksiaan tasa-arvosta. Se johtuu siitä, että enemmistöön kuuluvan miehen oletetaan sanovan jotain, mikä alleviivaa hänen tietämättömyyttään seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä, naisten asemasta tai etnisten vähemmistöjen arjesta.

Tilattavan lehden päätoimittaja ottaisi aihetta käsitellessään riskin maistaa cancel-kulttuuria (kolmas termi) eli sitä, että väärin ilmaistun mielipiteen vuoksi ryhdytään boikotoimaan eli syrjimään lehteä esimerkiksi tilauksia perumalla.

Aiemmin oppimiani asioita ovat toisten kunnioitus ja kuunteleminen sekä tasavertainen kohtelu. Liekö niille nykyaikaisempia termejä? Tarvetta ainakin riittää.