Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.
Tälle kolumnin kirjoittajalle tulee harvemmin ns. writers’s blockia, mutta nyt sellainen sattui tulemaan. Onneksi päätoimittaja Sami antoi viime hetkeen asti aikaa, joten käsissäsi olevassa lehdessä tai ruudulla oleva teksti ehti painoon ja verkkoon julkaistavaksi asti.
Suomen hallitus jätti eduskunnalle lakiesityksen työttömien työnhakijoiden aktiivimallista, jota ei saa kutsua aktiivimalliksi, koska se on aivan eri asia.
Sipilän hallitus ajoi aikoinaan aktiivimalli kakkosta, jossa pitäisi tehdä työhakemus kerran viikossa. Ylen mukaan Marinin hallituksen työnhakuvelvoite “patistaisi työttömät työnhakijat keskimäärin viikoittaiseen työnhakuun” eli neljään kertaan kuukaudessa. Toki työnhakuvelvoitteessa on pienemmät karenssit uhkana.
Aiemmin ajattelin, jotta eihän viikossa yhden työhakemuksen kirjoittaminen mikään homma ole. Yleensä kun pystyn kirjoittamaan aiheesta kuin aiheesta useita sivuja. Nyt kun sitten tämä ei onnistunutkaan ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, kävi pakostakin mielessä se, ettei kaikille työhakemuksen kirjoittaminen onnistu välttämättä lonkalta.
Mitä sitten tapahtuu, jos työhakemuksen tekeminen tuntuu vaikealta? Luulisin, että tapahtuu juuri sitä, mitä työministeri Tuula Haatainen ei pelkää tapahtuvan: hakemusten tehtailua. Jos kiinnostavalta ja sopivalta tuntuvaa työtä ei ole tarjolla, voin hyvin kuvitella copy-pasten huutavan reippaammin kuin Laura Huhtasaaren gradussa.
Suomen hallitus jätti eduskunnalle lakiesityksen työttömien työnhakijoiden aktiivimallista, jota ei saa kutsua aktiivimalliksi.
Uudessa työnhakuvelvoitteessa on myös paljon hyvää, sillä työttömiä työnhakijoita pyritään tapaamaan useammin työttömyyden alussa. Työvoimavirkailijoiden määrää ollaan myös lisäämässä reilusti, joka on nykyisessä tilanteessa vähintäänkin tarpeellinen teko. Parhaimmillaan työhakemusten tekeminen voi joillekin poikia töitä ja huonoimmillaan työnantajat saavat postissa lisää tietosuojapaperijätettä.
Kävin aikoinaan työttömänä työnhakijana ollessani työvoimatoimiston työnhakukurssin, jossa annettiin hyviä vinkkejä työhakemuksen ja ansioluettelon tekoon. Toivottavasti tällaiseen annetaan entistä enemmän tukea ja apuja, jos halutaan välttää hakemusten tehtaileminen tietyn muotin mukaan.
Vaikka itsensä “myyminen” hakemustekstissä tuntuisi luonnottomalta, toivotaan että tätä puolta tullaan tulevaisuudessa opettamaan lisää.
Työnantajat ovat joka tapauksessa kuulleet aivan liian monta kertaa esimerkiksi sisällöltään tyhjää täynnä olevan fraasin “vahvuuteni on työskennellä ihmisten parissa”. Sen kirjoittaminen hakemukseen ei välttämättä kerro hakijan kyvystä pystyä sietämään kaikenlaisia työkavereita tai asiakkaita. Se voi sitä vastoin kertoa tehtaillusta työhakemuksesta, johon on copy-pastettu työhakemusten geneeristen lauseiden Best Of.