Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Asiakkaita aluevaaleihin

Tammikuun aluevaalit lähestyvät. Puolueissa tehdään parhaillaan töitä ehdokkaiden löytämiseksi. Keski-Suomen kuntien sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta päättävään valtuustoon valitaan 69 edustajaa, joista valtaosa tulee Jyväskylästä.

Kuntalaiset käyvät laiskasti uurnilla tutuissa kuntavaaleissa, joten riski on suuri, että uusien aluevaalien äänestysaktiivisuus jää vieläkin pienemmäksi.

Puolueilla ja medialla on kova työ vakuuttaa kuntalaiset aluevaalien tärkeydestä, vaikka uudet päättäjät ratkaisevat muun muassa sen, missä jatkossa on terveyskeskuksia ja onko siellä lääkäriä, paljonko on matkaa lähimpään neuvolaan, minkä verran mielenterveystyöhön varataan työvoimaa ja miten vanhuksia hoidetaan.

Moni kokee, ettei oma ääni kuitenkaan vaikuta. Tätä tunnetta ei ole helpottanut demokratian venyttelyharjoitus, jossa Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on pitkään puskettu läpi Aster-potilastietojärjestelmän hankintaa, vaikka sairaanhoitopiirin asioista edustajiensa kautta päättävät kunnat sitä selkeästi vastustavat.

Kynnys lähteä ehdokkaaksi sosiaali- ja terveyspalveluita koskevien asioiden päättäjiksi on korkea, koska moni mieltää, ettei omaa tarvittavaa tietotaitoa tehtävään. Jokainen on kuitenkin näiden palvelujen nykyinen tai tuleva asiakas, ja juuri sitä näkökulmaa päätöksentekoon tarvitaan.