Työolot ovat puhuttaneet paljon viime viikkoina. Keskustelu alkoi, kun Iltalehti uutisoi sosiaalisessa mediassa käydystä laajasta keskustelusta, joka koski pikaruokaketju Hesburgerin työoloja. Yle jatkoi aihetta kysymällä palvelualalla työskenteleviltä nuorilta heidän työoloistaan.
Uutisten ja kyselyiden perusteella huonot kokemukset kasaantuvat aloille, jotka ovat tyypillisiä nuorten ensimmäisiä työpaikkoja. Ikävillä kokemuksilla työuran alussa voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Pahimmillaan se vaikuttaa asenteeseen työelämää ja työnantajia kohtaan. Ja voi kasvaa yhteiskunnalliseksi ongelmaksi.
Näppäimistön takaa on helppo todeta, että ruoka- ja vessatauoista tinkimiseen ei saisi edes suostua. Tilanne on kuitenkin tyystin toinen, kun se tulee juuri työelämään siirtyneen nuoren eteen. Siksi vastuuta täytyykin vaatia työnantajilta.
On myös työnantajan etu, että väki on motivoitunutta ja firmalla asiat kunnossa. Varsinkaan kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta kärsivillä aloilla ei ole varaa menettää tulevaisuuden tekijöitä huonon maineen vuoksi.
Palvelualalla oman lusikkansa soppaan lyövät asiakkaat. Heiltä pitäisi pystyä edellyttämään nykyistä paremmin asiallista käytöstä työntekijöitä kohtaan.