Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pitkät poissaolot ovat uhka oppimiselle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien johtoryhmä eli koronanyrkki totesi viime viikolla, että maakunta on perustasolla ja testauskriteerejä kevennetään. Muun muassa alle 12-vuotiaiden testaamisesta luovuttiin.

Uudet linjaukset kertovat koronatilanteen rauhoittumisesta, mutta keveämpi testaus mutkistaa lapsiperheiden tilannetta, kunnes uuteen malliin taas opitaan.

Kaupunki ohjeistaa, ettei flunssaoireissa voi tulla varhaiskasvatukseen tai kouluun. Varhaiskasvatukseen ja kouluun voi palata lievien jälkioireiden kanssa, kun akuutit oireet ovat selkeästi olleet helpottumassa muutaman päivän ajan.

Parin päivän flunssa ja muutaman päivän helpottuvat oireet tarkoittavat äkkiä viikkoa pois opetuksesta.

Negatiivisen testituloksen jälkeen lapsen uskaltaa hyvällä omallatunnolla päästää kouluun oireiden helpottuessa. Ilman testausta huoltajille jää enemmän vastuuta arvioida koronariskiä. Poissaolojen pituudet kasvanevat.

Pitkät poissaolot koulusta haittaavat oppimista, sillä kotona niiskuttaville ei järjestetä etäopetusta ja vain harva vanhempi osaa auttaa uuden oppimisessa kotona.

Uutta mallia opetellessa on syytä varautua pitkiin poissaoloihin, tukiopetukseen ja kireisiin hermoihin.