Esa Linnan kolumni 9/11 ja vaihtoehtoiset totuudet

Esa Linna

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.

Lauantaina on kulunut 20 vuotta syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Olin iskujen aikaan pitämässä nuorisotilaa auki, kun katsoimme nuorten kanssa television uutislähetyksessä lentokoneiden syöksyvän World Trade Centeriin.

Samoihin aikoihin internetin mahdollisuudet sekä tieto- viestintäteknologia olivat harpanneet hyvää vauhtia eteenpäin. Muutama vuosi terrori-iskujen jälkeen ilmestyi parikymppisten elokuva- ja salaliittoharrastajien tekemä dokumenttielokuva Loose Change, joka esitti vaihtoehtoisia näkemyksiä siitä mitä todellisuudessa on tapahtunut.

Loose Change oli syntynyt käytännössä elokuvantekijöiden kotona kannettavalla tietokoneella. Tekijät käyttivät julkisesti jaossa olevaa materiaalia kertomaan asioista, jotka eivät täsmänneet virallisen selityksen kanssa tai joita ei ollut valtavirtamediassa käsitelty lainkaan. Käytännössä elokuva ja sen monet muut myöhemmät versiot perustuivat salaliittoteorioihin.

2000 dollarin budjetilla tehdystä, DVD:nä ja Bittorrent-vertaisverkossa julkaistusta dokumenttielokuvasta tuli viraalihitti ennen kuin Facebook ja monet muut sosiaaliset mediat olivat tavallisen tallaajan saavutettavissa. Youtube oli vielä aloittelemassa tuohon aikaan, joten elokuva keräsi suurimman yleisön silloisessa Google Videossa (joka myöhemmin sulautui Googlen ostamaan Youtubeen).

On eri asia olla mediakriittinen, kuin epäillä lähes kaikkia uutisia ja julkaisuja, joita valtavirtamedioiden kanavilla julkaistaan.

Vuonna 2005 julkaistu ensimmäinen versio Loose Changesta oli kieltämättä rosoisuudestaan huolimatta vaikuttava tapaus, jonka esittämät väitteet tuntuivat uskomattomilta, mutta niiden tueksi esitettiin uskottavasti kuvia ja kuvakaappauksia virallisista uutisista.

Myönnän auliisti, että itsekin olin elokuvan katsottuani hetken äimän käkenä ja käytin aikaa etsiäkseni lisää tietoa, jotka tukisivat Loose Changen teorioita. Pian elokuvasarjan julkaisujen jälkeen julkaistiin kuitenkin useita artikkeleja ja jopa dokumenttielokuvia, joissa useat tekijöiden väitteet ja todisteet kumottiin juurta jaksain. Tämä ei kuitenkaan vaihtoehtoiseen todellisuuteen uskovia haitannut.

Loose Change oli hieno, Youtubea edeltävä esimerkki siitä, kuinka osaavat harrastajat pystyivät luomaan mediatuotantoja kotonaan sekä valjastamaan internet tehokkaaksi jakelukanavaksi vaihtoehtoiselle medialle. Samalla se kuitenkin avasi ovet kaikille muille omaa totuuttaan toitottaville vaihtoehtomedioille, vastamedioille ja valemedioille.

16 vuotta sitten julkaistun elokuvan vaikutukset näkyvät näinä päivinä. Esimerkiksi Qanon-salaliittoteoria on levinnyt kuin kulovalkea aiheesta tehtyjen harrastajaelokuvien ansiosta. On eri asia olla mediakriittinen kuin epäillä lähes kaikkia uutisia ja julkaisuja, joita valtavirtamedioiden kanavilla julkaistaan. Sellaiselle ei ole perusteita, vaan kaiken epäileminen salaliitoksi tekee maailmankuvasta synkän ja sairaan.