Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vajaa taito ja valitut faktat

Sosiaalisessa mediassa pyörii piirroskuva miehestä, joka istuu tietokoneen ääressä ja huutaa puolisolleen: ”Tule katsomaan, löysin internetistä jotain, mitä huippututkijat ja tohtorit eivät ole huomanneet.”

Tänään keskiviikkona vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä. Lukutaito mahdollistaa kouluttautumisen sekä on avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin. Lukutaidolla myös rakennetaan tasa-arvoa ja rauhaa sekä toteutetaan demokratiaa.

Tekstin lukeminen on kuitenkin vasta osa lukutaitoa. Yhä tärkeämpää on se, mistä lähteestä lukee.

Alussa kuvatussa piirroksessa kiteytyy kaksi aikamme ongelmaa: puutteellinen medialukutaito ja valikoiva faktanpoiminta. Luotettaviksi lähteiksi lipsahtavat tutkitun tiedon lisäksi yhtä lailla poliittiset ja vakaumukselliset julkaisut, henkilökohtaiset blogit sekä kaupalliset yhteistyöt. Ja tietotulvasta äyskäröidään mieluiten vain niistä lähteistä, jotka tarjoavat itselle sopivaa faktaa.

Kun esimerkiksi koronasta ja siihen kehitetyistä rokotteista pulpahtaa uutta tietoa internettiin, voi hetken miettiä, onko tieto peräisin asiaa pian kaksi vuotta tutkineelta kansainväliseltä tiedeyhteisöltä vai onko tieto sellaista, joka on jäänyt heiltä huomaamatta.