Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suvaita voi ilman sateenkaartakin

Seksuaalista tasa-arvoa peräänkuulutetaan Jyväskylässä kuluvalla viikolla värikkäät liput liehuen, kun Jyväskylän SETA järjestää viikon mittaisen Jyväskylä Pride 2021 -tapahtuman, ja kaupunki liputtaa sen kunniaksi.

Pride tulee englannin kielen ylpeyttä tarkoittavasta sanasta. Viesti on, että jokainen voi olla ylpeä omasta sukupuoli-identiteetistään. Liike ajaa ihmisille tasavertaista kohtelua ja oikeuksia seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Tasavertaisuus ja suvaitsevaisuus ovat seikkoja, joiden puolesta sivistyneen yliopistokaupungin tuleekin liputtaa. Kyse on laajemmasta kuin yksittäisen yhdistyksen ajamasta asiasta. Tasavertaisuuden edistämisessä ei pitäisi olla häviäjiä, ellei asetelma ole ollut alkujaankin eriarvoinen.

Yhtä lailla kaupunkiin mahtuvat jatkossakin myös heterot. Siinä missä kenenkään ei ole pakko mukautua heteromuottiin, ei priden vuoksi ketään velvoiteta myöskään kiinnostumaan samasta sukupuolesta sillai.

Mielikuvien maailmassa on hyvä muistaa, että sateenkaarilipun heiluttelu on helppo keino näyttää suvaitsevaiselta. Yhtä lailla ihmisiä voi kunnioittaa sellaisina kuin he ovat myös ilman, että sateenkaari- tai translippu liehuu.

Ihmisten kohtaamisissa seksuaalisella suuntautumisella on aika harvoin merkitystä.