Kirjoittaja on filosofian yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa.
“Eräänä aamuna prahalainen kauppamatkustaja Gregor Samsa huomaa yön aikana muuttuneensa torakaksi”. Näin alkaa Franz Kafkan tunnetuin novelli Muodonmuutos. Tarina jatkuu tästä nöyryyttävästä ihmeestä loogisesti ja absurdisti.
Gregor kamppailee aluksi päästäkseen ylös sängystä lukuisten raajojensa kanssa. Hänen äitinsä komentaa häntä lähtemään töihin. Hänen pomonsa vaatii palaamaan töittensä ääreen, oli hän sitten missä tahansa olomuodossa. Gregorin isä lätkii inhon vallassa Gregor-torakan takaisin huoneeseensa ja telkeää oven.
Vihdoin Gregor löytää hiljaisuuden maatessaan verisenä huoneensa nurkassa, jonne oli lentänyt isänsä lyöntien voimasta.
Muodonmuutos on Kafkan mestarillinen taidonnäyte. Olisi vaikeaa uskoa, että mikään kone voisi onnistua kirjoittamaan vastaavaa tarinaa Kafkan tyylillä siten, että lukija ei tunnistaisi sitä koneen tekemäksi.
Kanadalainen kirjailija Stephen Marche testasi uutta Sudowrite.com tekoälypohjaista kirjoitusapulaista. Ohjelma toimii vielä ainoastaan englannin kielellä, mutta jo nyt ohjelma osoittaa tehokkuutensa.
On kyseessä sitten mikä tahansa ala, missä työskentely tapahtuu ensisijaisesti luonnollisen kielen avulla, vastassa on radikaali muutos.
Marche syötti Kafkan Muodonmuutoksen ensimmäisen osan ohjelmaan ja painoi Wormhole-näppäintä. Sudowrite kirjoitti Kafkan novellille jatkon. Tarina ei jatkunut siten kuin Kafka sitä jatkoi, mutta tekstin tyyli säilyi kafkamaisen selkeänä ja rakenne pysyi loogisena.
Sudowrite perustuu GPT-3 neuroverkkoon, joka kykenee tuottamaan tekstiä. GPT-3:n loi voittoa tavoittelematon OpenAI-organisaatio, jonka pyrkimyksenä on edistää digitaalista älykkyyttä siten, että se todennäköisesti hyödyttää koko ihmiskuntaa ilman, että sen laajamittaista hyödyntämistä estäisivät taloudelliset intressit. Heinäkuussa 2019 Microsoft sijoitti miljardi dollaria. Tällä rahalla OpenAI rakensi supertietokoneen.
GPT-3 viittaa maailmaan, missä koneet voivat luoda kieltä. Tämä muutos tulee olemaan merkittävä, emmekä ehkä vielä käsitä edes sen laajuutta.
Hankin itselleni Sudowriten koekäyttöoikeuden. Kokemus oli vähintäänkin hämmentävä. Sudowrite-kokeiluni perusteella voin sanoa, että esimerkiksi opiskelijoiden tuottamat opintoesseet (jotka ovat edelleen olennainen osa akateemisten sisältöjen opiskelua) tulevat lähivuosina haastetuksi opintosuoritusmuotoina.
Valitse tavoitteeksi kiitettävä arvosana, syötä tehtävänanto, sisältökuvaus muutamin sanavaihdoksin, klikkaa kolme kertaa ja sinulla on tehtävänantoa vastaava teksti. On kyseessä sitten mikä tahansa ala, missä työskentely tapahtuu ensisijaisesti luonnollisen kielen avulla, vastassa on radikaali muutos.
Tulossa olevat muutokset tulevat koskemaan olennaisesti kaikkia puheen ja kirjoituksen metodeja, joita nykyään käytämme. Nähtäväksi jää, tuleeko muutos olemaan yhtä radikaali kuin Gregor Samsalla.