Pääkirjoitus Hoitajapula ratkeaa hoitajilla

Hoitajapulasta on tullut valtakunnallinen ja paikallinen kipupiste. Sosiaalinen media pursuaa kokemuksia tuntien odotuksista päivystyksessä, maakuntalehti kertoo uusista yrityksistä ratkaista tekijäpulaa ja pukuhuoneissa hoitajat harkitsevat alan vaihtoa.

Ongelma ei koske pelkästään haja-asutusalueita, esimerkiksi pääkaupungissa Uuden lastensairaalan teholta on jouduttu siirtämään potilaita muualle osaajapulan vuoksi.

Hoitajapula on pirullinen noidankehä: Kun tekijöistä on pulaa, työ kasaantuu yhä harvemman harteille ja uuvuttaa lisää väkeä pois rivistä. Osin tekijäpulaa yritetään ratkaista panostuksilla järjestelmiin ja tekniikkaan, joiden tarkoitus on keventää ihmisten työtaakkaa. Toimiessaan näin varmasti käykin, mutta ontuvat järjestelmät sen sijaan syventävät ahdinkoa.

Tilanteeseen on yksi toimiva ratkaisu: täytyy saada lisää hoitajia.

Heitä voi saada koulun penkiltä, ulkomailta tai muilta aloilta uudelleenkouluttamalla, mutta sekään ei yksin riitä. Heidän täytyisi myös pysyä alalla. Siinä taas auttavat inhimilliset työolosuhteet ja kannustava palkkaus.

Hoitajapulan ratkaiseminen on vielä kuntien ja pian alueiden suuri haaste. Vastuun vaihtuminen ja sen odottaminen ei saa heikentää työoloja ja potilasturvallisuutta.