Terassista toiseen

Pääkirjoitus

Terasseista on tullut korona-aikana entistä tärkeämpiä paitsi ravintolatoiminnalle, myös kotipihoilla ja mökeillä aikaansa viettäville ihmisille.

Keväällä 2020 suomalaisilla oli tunnetuista syistä aikaa puuhata pihassa ja tarvetta lisätilalle, mikä näkyi muun muassa terassinrakentamisvimmana. K-Rauta-ketjun tiedotteessa arvioitiin, että ostettu terassilauta olisi riittänyt polkuun Suomesta Yhdysvaltoihin saakka.

Syksyn viiletessä huomattiin, että terassilla olisi kiva olla myös lasitus, ja Jyväskylän rakennusvalvonta ruuhkautui entisestään.

Ravintoloille asiakaspaikat ja tila ulkoilmassa ovat olleet erityisen tarpeellisia. Viime kesänä Jyväskylä nopeuttikin terassien laajentamisen ja perustamisen lupamenettelyä.

Terasseilla myös paikataan jo toista kesää puuttuvien tapahtumien Lutakonaukiolle jättämää aukkoa – tänä vuonna jättiterassi tosin väistää isoja tapahtumia.

Suur-Jyväskylän Lehden perinteinen kesäterassi­äänestys on taas äänestetty, eikä se liity mitenkään koronaan. Surkkarin lukijoiden valitseman voittajaravintolan (nimi paljastetaan sivulla 8) yrittäjä kertoo, että kyseisen terassin ydinajatuksena on päästää ihmiset hetkeksi irti arjesta. Hänen mukaansa moni vie edelleen annoksensa puistoon, parvekkeelle tai kotiterassille.