Pääkirjoitus Pääjohtajasta ylijohtajaksi?

Eduskunta päätti viime viikolla irtisanoa Tytti Yli-Viikarin valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan paikalta.

Yli-Viikarin on katsottu aiheuttaneen luottamuspulaa VTV:n toimintaa kohtaan leväperäisellä valtion varojen käytöllä ja henkilöstöhallinnon epäselvyyksillä. Irtisanominen tuli Yli-Viikaria lukuun ottamatta tuskin kenellekään yllätyksenä.

Vielä on epäselvä, voiko Yli-Viikari palata virastoon ylijohtajan paikalleen.

Uutisessa huomion kiinnittivät isossa virastossa tarvittavat johtamisen monet tasot: johtajan yllä on luonnollisesti ylijohtaja ja sen päällä loogisesti pääjohtaja.

Johtaja on hierarkiassa yleensä päällikköä korkeammalla. Kumpikin kuulostaa esihenkilöltä, mutta päälliköllä ei ole välttämättä johdettavia. He päälliköivät usein myyntiä ja asiakkaita tai asiakkuuksia(!).

Niitä, joiden mielestä johtajia ja päälliköitä on yleensäkin liikaa, lohduttaa tieto, että ainakin moni päälliköistä tekee samanlaista työtä kuin muutkin työntekijät. Ei nimike tekijää pahenna ellei tekijä nimikettä.

Yli-Viikarin ylijohtajan pestistä on käytetty nimitystä ”pakastevirka”. Kylmäketju VTV:ssä on kuitenkin katkennut eikä ylijohtajia enää tunneta organisaatiossa. Löytyisikö jostain vielä sopiva ylipäällikön pesti?