Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Julistetaan juhannusrauha

Googlen kuvahaku sanalla juhannus maalaa perinteisen kuvan suomalaisesta keskikesän juhlasta. Tulokseksi tulee uusia perunoita, festari-ilmoituksia, kokkoja, saunavastoja tai -vihtoja, kukkaseppeleitä, juhlivia nuoria, järvimaisemia ja vähemmän perinteisenä juhannussalko. Tuloksissa ei näy sukujuhlia, sillä ne eivät kuulu juhannukseen.

Juhannushäät ovat ikimuistoiset kaikille osallistujille: hääparille se saattaa olla yksi elämän onnellisimmista päivistä, lopuille se on juhannus, jolloin oli pakko pukeutua ja käyttäytyä muiden mieliksi.

Suomalaista ei ole tarkoitettu juhannuksena pukeutumaan pitkiin tummiin housuihin, kauluspaitaan, kenkiin ja takkiin eikä varsinkaan kravattiin. Sopivampi asustus on tyypillisesti shortsit ja talvitakki. Jos sataa, voi ottaa varjon.

Monella työpaikalla on vuorot, milloin kukakin on lomalla ja kuka milloinkin juhannuksena vapaalla. Jos juhannus kuluu juhlissa, seuraavaa vapaata juhannusta voi joutua odottamaan vuosia.

Juhannus on kesän joulu. Siihen kuuluu tietyt perinteet, joista pidetään kiinni. Molempiin kuuluu sauna ja läheiset, mutta omaehtoisesti. Yhteistä on myös kiireettömyys ja vapaus. Myös juhannukseksi pitäisi julistaa rauha. Vuodessa on noin viisikymmentä viikonloppua, jolloin ei ole juhannus. Eiköhän sieltä löydy sopiva myös sukujuhlille.