Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esa Linnan kolumni | Poliittisesti keppihevostelevan täti-ihmisen missio tyhmiä nuoria vastaan

Kirjoittaja on sekaruokaa syövä viestinnän asiantuntija, joka on lapsena saanut diplomin siankasvatuksesta.

“Vegeopettajat käyttävät oppilaita poliittisena keppihevosena”, twiittasi eteläpohjalainen kunnallispoliitikko sen jälkeen, kun hän iloitsi kaataneensa Seinäjoen nuorisovaltuuston aloitteen kasvis- ja vegaaniruuan tarjoamisesta kouluissa. Sama keppihevosteleva tätinainen kertoi taistelevansa aloitteen kaatamisella “vihervasemmistolaista mädätystä vastaan”.

Aloitteen kaatamisen viralliset syyt olivat erillisen ruuan tarjoamisen kalleus ja tutkimus vegaaniruokaa syövien lasten vitamiinitasoista. Nuorisovaltuusto itse muistutti sosiaalisessa mediassa, että tutkimus oli tehty kuudella päiväkoti-ikäisellä lapsella, joilla oli myös huomattu etuja ruokavaliostaan.

Kyseessä oli nuorten yli vuosi sitten toimittama aloite, jotta vegaanista ruokavaliota noudattavat saisivat kouluissa ruokaa maksutta. Vegaanista ruokavaliota noudattavat tuovat tällä hetkellä eväät kouluun – tai eivät syö lainkaan. Kasvisruokaa saa Seinäjoella vain lääkärin- tai terveydenhoitajan todistuksella.

Tokihan tämän paikallispolitiikon kannattajat iloitsivat siitä, ettei heidän lihaa syöviä ja verta juovia lapsiaan nyt pakoteta mussuttamaan kaninruokaa. Kasvis- ja vegaaniruoka oli tosin tarkoitettu sekaruoan oheen vaihtoehdoksi.

Se, että valtuusto ei hyväksynyt aloitetta, ei ole itsessään suurin ongelma. Demokratiaan kuuluu se, että asioista äänestetään, ja tällä kerralla aloitetta vastaan äänestettiin useamman puolueen taholta. Jopa eräät nuorisovaltuuston “nuvakummit” äänestivät aloitetta vastaan.

Viimeksi kunta­vaaleissa alle 25-vuotiaista äänesti vain 30 prosenttia. Onpa kumma!

Se on ongelma, että keski-ikäinen poliitikko kannattajineen tuulettaa sosiaalisessa mediassa nujertaneensa nuoret. Seinäjokisten nuorten muistiin jäävät varmasti myös täti-ihmisen sanat: “Nuoruus on lyhyt ja ohi menevä vaihe. Ja yleensä iän mukana tulee järkeä päähän.”

Viimeksi kuntavaaleissa alle 25-vuotiaista äänesti vain 30 prosenttia. Onpa kumma!