Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sitä tiettyä valitsemaan

Jyvässeudulla luulisi löytyvän sopiva kuntavaaliehdokas jokaiselle äänioikeutetulle. Muuramessa ehdokkaita on yli 80, Laukaassa yli 120 ja Jyväskylässä yli 600.

Jyväskylässä paikoista kisaa 14 puoluetta sekä kaksi valitsijayhdistystä: perusjyväskyläläiset ja Petri Hirvimäki. Pienpuolueiden ehdokkaita Jyväskylässä on maan seitsemänneksi eniten, 4,3 prosenttia kaikista ehdokkaista. Pienpuolueilla on Jyväskylässä 26 ehdokasta.

Jyväskylän ehdokkaista naisia on 38 prosenttia. Puolueista naisenemmistöisellä ehdokaslistalla valtuustopaikoista taistelevat vihreät, kristallipuolue, kristilliset sekä feministinen puolue. Vähiten naisehdokkaita kaupungissa on perussuomalaisilla. Persuilla yhtä naisehdokasta kohden on runsaat 5 miesehdokasta.

Edellisissä vaaleissa Jyväskylän kaupunginvaltuuston 67 paikasta 14 meni vihreille, 13 demareille, 12 kokoomukselle, 11 keskustalle, 7 vasemmistolle, 5 perussuomalaisille, 4 kristillisille ja yksi piraateille. Paikkojen uudelleenjako käynnistyy tänään, kun ennakkoäänestys alkaa.

Lisää kuntavaaleista sekä mielikuvia Jyväskylän valtuustoon tyrkyllä olevista puolueista on koottu viikon lehteen. Apua oman ehdokkaan valintaan saa Surkkarin verkkosivujen vaalikoneesta, johon on vastannut valtaosa Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan ehdokkaista.