Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Julkinen rekisteri auttaa ostajaa

Suur-Jyväskylän Lehti selvittää ja julkaisee puolivuosittain listan Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan kalleimmista talokaupoista ilman ostajien ja myyjien tietoja. Tiedot selviävät Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistöjen kauppahintarekisteristä.

Kiinteistökauppojen julkisuus perustuu siihen, että esimerkiksi kiinteistön ostoa harkitsevan on saatava tietoa kiinteistöstä. Julkisuus suojaa ennen kaikkea ostajaa, sillä sen ansiosta pääsee muun muassa tarkastamaan, kuka todellisuudessa omistaa kiinteistön. Rekistereiden avoimuus ja tietojen julkisuus vähentävät aina myös suhmurointimahdollisuuksia.

Kauppahintarekisteri auttaa arvioimaan esimerkiksi tonttien ja lomakiinteistöjen arvoa tietyllä alueella. Rekisteriä käyttävät valtion ja kuntien viranomaisten lisäksi kiinteistönvälittäjät, pankit, tutkimuslaitokset, yksityiset kansalaiset sekä media.

Medialle rekisteri antaa mahdollisuuden arvioida omakotitalokaupan tilaa. Rekisterin tiedot antavat viitteitä myös kaupungin arvostetuimmista asuinalueista.

Surkkarin tekemistä listauksista selviää, että korona­vuonna Jyväskylässä tehtiin vain kolme yli puolen miljoonan euron asuntokauppaa, kun edellisenä vuonna yli puolen miljoonan kauppoja tehtiin kuusi.

Koronavuonna myös kalleimpien kauppojen keskihinta putosi reilut 100 000 euroa edellisvuodesta.