Olli-Pekka Moision kolumni: Salaliittoteorian anatomia

Kirjoittaja on filosofian yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa.

Salaliittoteoriat ovat aina olleet osa yhteiskuntia, mutta viime vuosina julkista huomiota saanut QAnon on yksi vaikutusvaltaisimmista.

QAnon on Yhdysvalloissa kehittynyt salaliittoteoria, jonka mukaan maailmaa hallitsee demokraateista ja useista muista näkyvistä henkilöistä koostuva, saatanaa palvova salaliitto, jonka salaisissa rituaaleissa juodaan siepattujen ja murhattujen pikkulapsien verta. QAnon noudattaa olennaisilta osiltaan ikivanhoja salaliittoteorioita, joskin nykyaikaisilla mausteilla. QAnon on verkkotrollausta, rokotevastaisuutta, messiaaninen maailmankatsomus, interaktiivinen roolipeli ja materiaalia t-paita-markkinoille.

Kriitikot pitävät sitä pahasti hallinnasta lähteneenä pilana, ja tosiuskovaisille se on kaiken kattava elämäntapa.

QAnonin mukaan demokraattisten poliitikkojen ja mediaeliitin satanistinen salaliitto pyörittää ihmiskauppaa pyrkien samanaikaisesti ottamaan haltuun Amerikan hallinnon sekä yhteiskunnan ja lopulta koko maailman. Pitkään QAnonin tarinassa yhteiskuntaa hallitsevan virkakoneiston ja jumalaa pelkäävien kansalaisten välissä sijaitsi ainoastaan presidentti Donald Trump, jonka jokainen tviitti ja poliittinen teko nähtiin todellisuudessa salaisena operaationa pahuuden voimia vastaan.

Vaikka QAnon vaikuttaa ala-arvoisen kauhuelokuvan juonelta, se kuvaa hyvin sosiaalisen median luomien verkostojen vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia.

QAnonin alku palautuu lokakuun loppuun 2017, jolloin anonyymi viesti ilmaantui poliittisesti ja moraalisesti arveluttavalle 4chan-verkkosivustolle. Q-nimimerkin allekirjoittamat sekavat viestit sisälsivät otteita Raamatusta, vihjeitä kirjoittajan roolista Amerikan hallinnossa sekä toinen toistaan pöyristyttävämpiä väitteitä muun muassa korkeiden hallinnonedustajien pyörittämistä pedofiiliringeistä ja siitä, ettei John F. Kennedy Jr. kuollut vuonna 1999 lento-onnettomuudessa vaan palaisi politiikkaan.

Viestien sisältämät ennusteet eivät toteutuneet, eivätkä niissä esitetyt väitteet ja yksityiskohdat pitäneet paikkaansa, mutta QAnon voimistui alati uusia sisältöjä janoavien äärioikeistolaisten tubettajien toimesta. QAnon räjähti sosiaalisessa mediassa lopulta kaikkien silmille. Ihmiset levittivät tietämättään sitaatteja Q:n viesteistä ja osallistuivat QAnonin tarinan rakentamiseen. Tätä edistivät QAnon-aktivistit muun muassa omimalla kansainvälisen Pelastakaa Lapset -hashtagin omiin poliittisiin tarkoituksiinsa.

Q vaikeni joulukuussa 2020 ja Trumpin valtakausi päättyi tammikuussa 2021, mutta silti tämä ”kaikkien salaliittoteorioiden äiti” voi edelleen hyvin. Muun muassa rokotteisiin liittyvä valeuutisointi on pitkälti ­QAnonin tehtailemaa. QAnonin tosiuskovien rooli muun muassa Yhdysvaltojen republikaanisessa puolueessa on pysynyt vahvana.

QAnonin historia kertoo karusti, kuinka internet tarjoaa maailmanlaajuisen kanavan valheellisen tiedon levittämiselle ja ihmisten manipuloinnille. Sosiaalisen median avulla voidaan saada valtavat joukot ihmisiä uskomaan kiihkeästi asioihin, jotka kuulostavat järjettömiltä tai käytännössä mahdottomilta. QAnon on äärimmäinen esimerkki mekanismista, josta jokainen internetin ja sosiaalisen median käyttäjän tulee olla kriittisesti perillä.