Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.
Eksyin sivutöihini liittyvissä asioissa Kansalliskirjaston digitaalisten aineistojen palveluun ja huomasin viettäväni palvelussa useamman tunnin heti kättelyssä. Aineistoon on kerätty esimerkiksi kaikki Suomessa 31.12.1939 mennessä julkaistut lehdet. Jos (Suomen) historia ei ole aiemmin kiinnostanut, kannattaa kokeilla tätä palvelua.
Digitaalisten aineistojen selaaminen on helppoa. Voit syöttää hakusanan, jolla haetaan kaikista suomalaisista lehdistä tietoa vuoden 1939 loppuun asti. Voit halutessasi myös valita lehden, mistä tietoa etsitään.
Sisälläni asuva ikuinen 12-vuotias haki uutisia ensiksi “viina”-hakusanalla, mutta “yllättäen” teemaan liittyviä hauskoja ja vähemmän hauskoja tarinoita pamahti ruutuun mittaamaton määrä. Kokeillaan siis paria muuta teemaa, jotka puhuttavat myös vuonna 2021 – pilven poltto ja nuoriso.
“Marihuana”-hakusana antoi vain yhden tuloksen sanomalehti Keskisuomalaisesta. Uutinen “Englannissakin gangsterijuttu” kertoo 37-vuotiaan brittiläisen Andrew Vanderbergin saaneen ryöstöistään lievän rangaistuksen, sillä hän oli ensimmäinen, joka Englannissa suoritti rikoksia meksikolaisen myrkyn, “marihuanan” vaikutuksesta.
Marihuanan vaikutus muistutti Keskisuomalaisen mukaan suuresti kokaiinin ja “hashishin” vaikutusta – nauttija saa virkeyttä ja hyvinvointia, mutta lopulta hermokeskukset tuhoutuvat täydellisesti ja yleensä lopputuloksena on itsemurha rikosmurhien jälkeen.
Sisälläni asuva ikuinen 12-vuotias haki uutisia ensiksi “viina”-hakusanalla, mutta “yllättäen” teemaan liittyviä hauskoja ja vähemmän hauskoja tarinoita pamahti ruutuun mittaamaton määrä.
Lehti kertoo myös, että “Yhdysvaltoihin tuli tätä nautintoainetta eräiden jazz-soittajien mukana Meksikosta”.
Päivitettyä tietoa kannabiksen vaikutuksesta kannattaa käydä lukemassa EHYT ry:n ja YAD ry:n yhteisellä Kannabis.eu -sivustolla.
“Nuoriso”-hakusanalla Keskisuomalaisesta löytyy runsaasti pohdintaa siitä, kuinka nuoret pitäisi saada kristilliselle tielle ja hyvien harrastusten (kuten lukemisen) ääreen. Nuorisosta puhutaan myös etusivun uutisessa “IKL:n toiminta lakkautettu”. IKL eli Isänmaallinen kansanliike oli äärioikeistolainen järjestö, joka pyrki vaikuttamaan parlamentaarisesti. IKL:n tavoitteena oli yksikielinen Suur-Suomi.
Syinä lakkauttamiselle oli aiemmin kiellettyjen Lapuan Liikkeen ja “Sini-Mustain” toiminnan ja nuorisotyön jatkaminen. IKL oli myös “vetänyt koulunuorisoa poliittiseen elämään ja kiihoittanut sitä rikollisiin tekoihin ja ilkivaltaisuuksiin, rikkonut poliittisten tunnusmerkkien käyttökieltoa, julkaissut lehdistössään y.m. räikeitä lausuntoja sekä toiminut muutenkin hyvien tapojen vastaisesti.”
Onneksi vuonna 2021 meillä ei ole näin räikeästi toimivia puolueita tai järjestöjä.