Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kexit auttaa jaksamaan

Hallituksen kauan odotettu suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta tuli julkisuuteen perjantaina. Korona-exit eli kexit on kevään odotetuin julkaisu.

Suunnitelma lupailee, että poikkeusolot päättyvät ja ravintolat avautuvat rajoitetusti jo huhtikuun aikana. Myös koulua voisi käydä vapaammin.

Toukokuussa voitaisiin poistaa tiukkoja rajoituksia kokonaan ja avata esimerkiksi kirjastot ja museot laajemmin. EU-alueella voisi tehdä työmatkoja.

Kesäkuussa ravintoloiden asiakasmäärien ja aukioloaikojen rajoituksia lievennetään lisää. Yleisötilaisuuksia voidaan järjestää jo rajoituksin ja myös aikuiset pääsevät harrastamaan ryhmässä. Heinäkuussa yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennetään lisää.

Vaikka suunnitelman aikataulu on karkeasti kuukausitasolla ja purkutoimet ehdollisia tautitilanteen paranemiselle, on sillä iso henkinen merkitys. Vuoden ajan jatkuneiden vahvojen suositusten, vaihtuvien rajoitusten ja ajoittain epäselvienkin linjausten jälkeen puheet rajoitusten purkamisesta auttavat jaksamaan.

Kexit on kuin kesäloma, jonka miettiminen alkaa vähän hymyilyttää. Toivottavasti se motivoi myös noudattamaan voimassa olevia ohjeita, sillä on edelleen meidän kaikkien vastuulla, ettei kexit mene pipariksi.