Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lisää väkeä ydinkeskustaan

Jyväskylän keskusta ei ole pysynyt väestönkasvun mukana, kiteyttää keskustan kehittämiseen erikoistunut projektipäällikkö Janne Viitamies. Kasvu Jyväskylässä on suuntautunut keskustan ulkopuolelle, ja ydinkeskusta on jäänyt pikkukaupungin keskustaksi.

Viitamiehen mukaan keskusta tarvitsee 50 kauppaa lisää. Lisäystarve on suuri, sillä nyt kauppoja ja ravintoloita on keskustassa noin 300.

Uusien yritysten havittelu edellyttää, että kaupoille ja ravintoloille saadaan myös asiakkaita. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto on todennut, että keskustan väkimäärä pitäisi tuplata 30 000 asukkaaseen. Se taas tarkoittaa reipasta täydennysrakentamista.

Täydennysrakentamissuunnitelmia on sekä ylä- ­että alakaupungille. Osaa niistä vastustetaan jo, kuten tapana on. Keskustan kasvua rajoittaa myös maantiede: Keskusta on Harjun ja järven puristuksessa eikä louhiminen ja täyttäminen kannata. Lutakko aukioineen ja satamineen on hyvä keskustan jatke, mutta suuri ratapiha jakaa alueet ikävästi erilleen. Katettu ratapiha yhdistäisi ydinkeskustan ja Lutakon isoksi keskustaksi ja toisi samalla tilaa uusille asunnoille.

Ydinkeskustan soisi olevan paikka, jossa voivat turvallisesti liikkua myös lapset. Projektipäällikön ajatus liikuntapääkaupunki-imagon istuttamisesta keskustaan on myös jalostamisen arvoinen.