Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vinkkejä vaalikoneeseen

Hyviä uutisia kuntavaaleista – kerrankin on aikaa valita ehdokas! Suur-Jyväskylän Lehden verkkosivuilla on julkaistu kuntavaalikone, joka pärähti käyntiin viime viikolla alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Aikaa varsinaiseen kuntavaalipäivään eli 13. kesäkuuta on 80 vuorokautta ja 26. toukokuuta alkavaan ennakkoäänestykseenkin yli 60 vuorokautta. Myös äänestysaikaa on poikkeuksellisen paljon, sillä ennakkoäänestys kestää totutun viikon sijasta kaksi viikkoa.

Kuntavaalikoneen voi tehdä monta kertaa. Kun oma ehdokas on löytynyt, kuntavaalikonetta voi käyttää myös poissulkemiseen eli vastaamalla päinvastoin kuin ajattelee.

Klassikko on myös vastata kaikkiin väittämään ”en osaa sanoa” eli keskimmäinen vaihtoehto. Oletetusti tulokseksi tuli keskustan ehdokas.

Täysin samaa mieltä -rivin vetäminen väittämiin kallisti tulokset vasemmalle. Täysin eri mieltä väittämien kanssa vastaaminen puolestaan nosti kärkeen perussuomalaisia.

Suur-Jyväskylän Lehden saamien tietojen mukaan myös vaalikoneeseen vastanneet poliitikot ovat itse käyneet tekemässä vaalikoneen.

Tiedossa on myös, ettei aina tulokseksi ole tullut tekijä itse.