Esa Linnan kolumni Ei tällaista meillä voi tapahtua

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja.

Elokuun kolumnissani kirjoitin salaliittoteorioista ja -teoreetikoista, jotka tuntuivat olevan hyvinkin pinnalla koronaviruksen luvattuna vuonna 2020. Yhtenä esimerkkinä kirjoitin niin sanotusta Q- tai Qanon-teoriasta, joka jyllää erityisesti Yhdysvalloissa, mutta joka on rantautunut Suomeen.

Kolumnissani kerroin: ”FBI on kertonut QAnonin olevan potentiaalinen USA:n sisäisen terrorismin uhka”. Yhdysvaltain kongressirakennukseen tunkeutuminen ei tainnut jäädä keneltäkään huomaamatta. Sosiaalisessa mediassa jaetaan tragikoomisia kuvia näistä tunkeutujista, joista suuri osa on valkoisia keski-ikäisiä miehiä – ottamassa selfieitä itsestään, löhöämässä Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen, demokraatti Nancy Pelosin toimistossa jalat pöydällä, varastamassa samaisen puhujankoroketta tai muuten vain hörhöilemässä sarvilla varustetussa karvalakissa ilman paitaa.

Itsekin olen jakanut näitä kuvia ja muotoillut vitsejä, koska ko. miekkoset vaikuttivat hönteiltä setämiehiltä, joilla kännipäähänpistot menivät pahemman kerran yli. Puhujankoroketta kantanut mies esitteli sosiaalisessa mediassa juoneensa alkoholijuomia neljässä osavaltiossa yhden päivän aikana. Naaman punerrus ja iloinen hymy kertoivat omalta osaltaan tästä saavutuksesta. Sittemmin julkisuuteen on levinnyt vakavampi, FBI:n ottama pidätyskuva samasta kaverista.

Moni kuvissa esiintynyt on tunnistettu Qanon-salaliittoteoriaa viljeleväksi ja siihen uskovaksi, esimerkkinä edellä mainittu sarvipää. Sisäisen terrorismin uhka Qanonin suhteen ei ole siis kaukaa haettu, jos lainkaan.

Vähemmälle huomiolle jäivät nimittäin videokuvat ja kuvat, joissa Trumpin kannattajat hyökkäävät väkivaltaisesti poliisin kimppuun, uhkaavat hirttää varapresidentin ja juoksevat kongressirakennuksen sisällä luotiliiveissä, kantaen käsissään nippusiteitä.

Tuloksena voi olla väkivaltaa myös Suomessa.

On syytä olettaa, että vallankumousta havittelevat terroristit olisivat todennäköisesti vanginneet, pahoinpidelleet tai murhanneet Yhdysvaltain johtavia poliitikkoja. Viisi ihmistä kuolikin tunkeutumisessa, joista työtehtävissä toiminut poliisi murhattiin palosammuttimella.

Voisiko tämä tapahtua Suomessa? Miksipä ei, jos puolueiden edustajat epäilisivät esimerkiksi kuntavaalien tuloksia, jonka jälkeen saisivat agitoitua kannattajansa epäilemään kotimaansa vaalijärjestelmää. Qanonin näkyvät kannattajat Suomessa jo ilakoivat, että koko maailmassa ja Suomessa on ”kuulemma” aloitettu puhdistukset, jotka tarkoittavat teorian mukaan sitä, että vääräuskoiset poliitikot vangitaan ja teloitetaan.

Kun kansalaiset saadaan epäilemään perusteettomasti kotimaansa vaalijärjestelmää tai hyväksymään teloittaminen, voi tuloksena olla väkivaltaa myös Suomessa.

Hyökättiinhän näillä leveyksillä poliitikon kimppuun viime vuoden puolella.